David Pressman ezúttal Polt Pétert látogatta meg

David Pressman ezúttal Polt Pétert látogatta meg

Polt Péter legfőbb ügyész a hivatalában fogadta David Pressman amerikai nagykövetet 2023. április 27-én. (Fotó: Rez Dániel/Magyarország Ügyészsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában bemutatkozó látogatáson fogadta David Pressmant, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét – közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.

A mostani megbeszélés a felek között az első hivatalos találkozó volt. A megbeszélésen a legfőbb ügyész bemutatta az ügyészségnek a magyar jogrendszerben betöltött szerepét, hatásköreit, alkotmányos helyzetét. Kiemelte az ügyészség korrupcióellenes tevékenységét, amely kapcsán kitért a „kiegészítő pótmagánvád” intézményére, amely a korrupció elleni fellépés egy új eszköze – közölte az Ügyészség. (Utóbbi azt jelenti, hogy bizonyos korrupciós bűncselekmények esetén, ha elutasítják a feljelentést vagy megszüntetik a nyomozást, akkor legvégső esetben a bírósághoz lehet fordulni a nyomozás elrendelése érdekében. Az új eszközt az Európai Bizottsággal való megbékélés kedvéért vezették be.)

Polt Péter hangsúlyozta a különböző uniós és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés fontosságát, külön kiemelte a Nemzetközi Rendészeti Akadémiával (ILEA) fennálló, több évtizedes, kiváló partneri kapcsolatot.

Mint írták, az amerikai fél a magyar ügyészség tevékenységének jogi és gyakorlati kérdéseiről, az Európai Ügyészséggel fennálló kapcsolatáról, valamint a korrupció elleni fellépés új eszközeiről tájékozódott. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar ügyészség és az Amerikai Egyesült Államok ügyészi szervei közötti kiváló munkakapcsolat további mélyítése a büntetőeljárások hatékonyságának érdekét szolgálja.

David Pressman kedden a Terror Háza Múzeumban járt, ahol Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója kalauzolta.