Deutsch Tamás: A Soros-hálózat jogállamisági dzsihádot folytat ellenünk

Deutsch Tamás: A Soros-hálózat jogállamisági dzsihádot folytat ellenünk

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az európai baloldal és a brüsszeli bürokrácia jogállamisági dzsihádot folytat Magyarország és Lengyelország ellen, a jogállamisági feltételesség rendelete a jogállamiság mezébe öltöztetett politikai küzdelem – mondta Deutsch Tamás hétfőn, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Mint az MTI írja, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét azzal kapcsolatban kérdezték, hogy február 16-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság a jogállamisági perben. A politikus kifejtette: a magyar és lengyel kormány szerint a rendelet ellentétes az Európai Unió alapszerződésével, mert lehetőséget teremt az uniós intézményeknek, hogy „gumiparagrafusokra”, pontosan nem definiált, nem világos feltételekre hivatkozva pénzügyi szankciókat alkalmazzanak a tagállamokkal szemben.

Deutsch úgy látja, a rendelet nem a jogállamiságról szól, hanem az európai bürokrácia és az európai baloldal mögött „a tényleges éceszgéberként, gondolatgyártóként” álló Soros-hálózat folytat „jogállamisági dzsihádot” a közép-európai országok, így Lengyelország és Magyarország ellen. Azért, mert ezekben az országokban a polgárok nagy többségének támogatásával olyan kormányzati politikát valósítanak meg a döntéshozók, amely nemet mond a Brüsszelből induló „birodalmi törekvésekre”, az illegális migránsok befogadására, és nem engedi az óvodákba és iskolákba az LMBTQ-aktivistákat.

– A Soros-hálózatnak, a brüsszeli bürokráciának, az európai baloldalnak szúrja a szemét az, ami itt, Közép-Európában történik, és ez ellen olyan politikai küzdelmet folytatnak, amelyet a jogállamiság mezébe öltöztetnek – jegyezte meg.

Ezermilliárdokat veszíthetünk a magyar korrupció miatt

A jogállamisági mechanizmus nevű pénzügyi fegyelmező eszközt az Európai Unió még sosem vetette be, ám a jelek szerint Magyarország és Lengyelország lesz az első két ország, melyekkel szemben alkalmazni fogják – a magyar költségvetés becslések szerint akár 40 milliárd eurótól (több mint 14 ezer milliárd forint), a lengyel büdzsé 130 milliárd eurós forrástól eshet el emiatt a következő hét éves uniós költségvetési ciklusban.

A mechanizmus lényege, hogy az EU felfüggeszti az uniós források kifizetését a demokratikus normákat módszeresen, hosszú távon megsértő államok felé.

Az Európai Bizottság már évek óta arra figyelmeztet, hogy Magyarországon veszélyeztetik a bírói függetlenséget, rendkívül magas az korrupciós kockázat – különösen az EU –források esetében – a média függetlenségét számos eszközzel korlátozza a kormány, és általános politikai támadás indult a civil szféra ellen.

Lengyelországon pedig a bíróságok függetlenségét és az uniós jogok betartását kérik számon az intézkedéssel.