Dunaújváros beperli Iváncsát és Rácalmást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beperli Iváncsát és Rácalmást az ellenzéki vezetésű Dunaújváros, miután úgy látja, kibújt egy korábbi szerződés alól – számolt be róla az MTI. A megyei jogú városnak ugyanis pénz járna a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból. A Rajta Újváros! Egyesületet képviselő Pintér Tamás polgármester közölte, törvénytelennek tartják a kormány által július 1-jével létrehozott különleges gazdasági övezetet, így alkotmánybírósági beadványt is tettek „az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében”.

A polgármester közlése szerint két szerződésük volt, ezeket pedig fideszes elődje, Cserna Gábor kötötte az érintett polgármesterekkel. Ezekben pedig Iváncsa és Rácalmás vezetője is elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, miután az iváncsai ipari park a Modern városok program keretében jött létre. A rácalmási Hankook gyár építésekor pedig sokat költött Dunaújváros, ami a közműveket a mai napig biztosítja.

Pintér Tamás azt szeretné, hogy állítsák vissza az előző állapotot, vagyis szűnjön meg a különleges gazdasági övezet. Ezáltal szerinte egyik alperes sem kapna kevesebb pénzt, viszont Dunaújváros is megkapná azt, ami jár neki.

A térség országgyűlési képviselője, a jobbikos Kálló Gergely a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte nyilvánvaló a politikai szándék a különleges gazdasági övezet létrehozása mögött, hiszen az iváncsai ipari parknak Pusztaszabolcs szolgáltat vizet, azonban az övezetbe őket sem vették bele. Az ott befolyó iparűzési adóból így ők sem kapnak, mivel a polgármester „nekik nem tetsző” független, és a testületben nincs többsége a Fidesznek.

Kálló szerint az előző rendszer amúgy is igazságosabb volt, mert akkor 52 ezer ember javára fordították az ott keletkező adóbevételt, míg jelenleg az övezet négy településén kevesebb mint 15 ezren laknak.

Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) alpolgármester eközben arról beszélt, hogy a különleges gazdasági övezet ürügyéül szolgáló beruházás mindössze 25 új munkahelyet teremt majd, ennyi elég volt az övezet kijelöléséhez. A döntéssel idén 684 millió forintot vettek el Dunaújvárostól, pedig a beruházás még el sem indult – tette hozzá. Szabó jelezte, idén út- és járdafelújítások, illetve óvodafelújítások maradtak el a bevételkiesés miatt. Jövőre 1,5 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből a kormánydöntés miatt, de meg fogják oldani, és a perek után vagy kormányváltással vissza fogják állítani a régi állapotokat.