E. T. bement a Hivatalba, és elintézte az ingyen ebédet

E. T. bement a Hivatalba, és elintézte az ingyen ebédet

E.T-k a Hivatal pultján, különféle méretben, szemmel és szem nélkül

Fotó: Kőműves Zsófia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mit tehet egy budapesti bár, ha az egyik túl lelkes vendégük tíz zsáknyi E.T-vel lepi meg őket? Hát feltalálják magukat, na meg egy olyan jótékonysági akciót, amivel a környezetet is védik. Ezt tette a Madách téri Hivatal kocsma. „A szomszéd ház pincéjében évtizedekkel ezelőtt egy fröccsöntő műhely üzemelt, a lakók pedig megelégelték és a novemberi lomtalanítás alkalmával utcára tették a műhely után megmaradó játékkollekciót. Egy barátunk kiszúrta az E.T-ket, és 1100 játékfigurával állított be hozzánk” – mesélte a Magyar Hangnak Kőműves Zsófia, a bár üzemeltetője.

Mivel nem akartak belefulladni a játékok tömegébe, és tovább növelni a műanyag hulladékot, a Hivatal jelképes összegért kezdte árulni a kis földönkívüliket, a befolyó összeget pedig két, hajléktalanokat és rászorulóknak segítő szervezetnek ajánlották fel. Az E.T- vásár néhány nap alatt 280 ezer forintot hozott: Kőművesék ezt fele-fele arányban osztották el a Budapest Bike Maffia (BBM) és a Heti Betevő között.

 

„A pénznek mindenképp lesz helye nálunk” – mondta lapunknak Havasi Zoltán, az idén tíz éves BBM alapítója – „ hamarosan, december 10-én ünnepeljük az emberi jogok világnapját, a tízéves évfordulónk alkalmával pedig tíz napos akciót tartunk”. Ennek része lesz például a „torkos vasárnap”, mely során a bringások egy napra étteremmé alakítják egy fővárosi hajléktalanszálló kantinját, vagy a vitaminkommandó, amikor 30-40 önkéntes vitamint, ételt, meleg ruhákat tartalmazó csomagokat készít és szállít ki a fedél nélkülieknek.

A Heti Betevő Egyesület pedig nevéhez illően hetente tart ételosztásokat Budapest VII és VIII. kerületében, de Pécsen, Makón és Székesfehérváron is működtetnek ingyenkonyhát.

Hogy az E.T-kről sem feledkezzünk meg: 300-an még így is szoronganak a Hivatalban. Ezért a szórakozóhely december 18-án közös jótékonysági bulit szervez a Budapest Bike Maffiával, és bíznak benne, hogy ezen a maradék földönkívüliek is gazdára találnak.