Egy autósbolt megelőzte ugyan a kormányt, de végül csak megjelent a szigorításról szóló rendelet

Egy autósbolt megelőzte ugyan a kormányt, de végül csak megjelent a szigorításról szóló rendelet

Orbán Viktor aláírta az ország lezárását szabályozó rendeleteket (Fotó: Orbán Viktor/ Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délután jelent meg a Magyar Közlönyben a csütörtökön bejelentett korlátozások részletszabályait felsoroló kormányrendelet.

Néhány órával azelőtt, hogy a hivatalos dokumentum napvilágot látott volna, már felbukkant az interneten egy állítólagos végső verzió, amelyről Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is említést tett a Facebook-oldalán. – Miközben mindenki tanácstalanul várja a szigorítások részleteit a Magyar Közlönyben, egy autóalkatrész bolt honlapján már meg is jelent a szabályozás – írta. És mint utóbb kiderült, a hivatalos verzió szinte tökéletesen megegyezik a korábban kiszivárgott változattal, vagyis az ország életét a következő két-három hétben alapvetően meghatározó dokumentum a kormánytól valahogy eljutott egy autós bolt honlapjára, ami egészen példátlan eset. Azóta már elérhetetlenné vált a Kormányzati Tájékoztatási Központ által késő délután hamisítványnak nevezett dokumentum, de cikkünk végén megtalálja az elmentett változatra mutató linket.

A két verzió között lényeges változás, hogy a hivatalos rendeletben már igen, de az „autóboltos” változatban még nem szerepeltek a következő mondatok: „a vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett. A vendéglátó üzlet e rendelet alkalmazásában nem minősül üzletnek.” Ezek szerint az éttermek továbbra is adhatnak ki ételt elvitelre és ki is szállíthatnak.

A kormánynak még a szigorítások bejelentésének módjával is sikerül szembeköpnie a magyarokat. Miközben mindenki...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2021. március 5., péntek

Hadházy Facebook-bejegyzésével kapcsolatosan a Kormányzati Tájékoztatási Központ – „reagálás Hadházy Ákos posztjára” címmel – délután 17 óra 7 perckor a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: „A baloldali képviselő az öt perc hírnév érdekében ismét hazudott. Az általa beharangozott dokumentum ugyanis egy hamisítvány, nem ugyanaz, mint ami a Magyar Közlönyben megjelent. Ismételten kérjük a Gyurcsány vezette baloldalt, hogy ha már a védekezést nem segítik, legalább ne hátráltassák azt álhírek gyártásával.”

A kormányrendelet több ponton megismétli mindazt, amiről a miniszterelnök beszélt korábban, vagyis egyebek mellett minden közterületen kötelezővé teszi a közterületi maszkhasználatot – de nem köti ki az FFP2-es maszk viselését –, és javasolja, hogy a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartsunk. A sporttevékenység kapcsán nem hoz változást, külterületen megengedett a sportolás, de csak a 1,5 méteres távolság betartásával.

Ami a szigorítások legfontosabb részét illeti, a kormányrendelet szerint az élelmiszerüzletek mellett „a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket,
háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek” is nyitva maradhatnak. De nem kell bezárniuk „a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító) üzleteknek” sem, kivéve a „főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó” üzleteket.

Szintén nyitva lehetnek az állateledelt, takarmányt, mezőgazdasági termékeket árusító boltok, a kertészeti és faiskolai árudák, a piacok, a gyógyszertárak, benzinkutak, valamint az újságosok és a dohányboltok is.

Ahogy azt Orbán Viktor ígérte, március 8-án, hétfőn még nyitva maradhatnak a virágüzletek is, tekintettel a nőnapra – ezt a kormányrendelet is megerősíti.

A szolgáltatási szektor kapcsán a hivatalos dokumentum szerint a korlátozások alól kivételt képez:

  1. a pénzügyi szolgáltatás,
  2. a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
  3. a magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést,
  4. a szociális szolgáltatás,
  5. a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
  6. a totózó és lottózó szolgáltatás,
  7. a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz
    szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás,
  8. az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás,
  9. a temetkezési szolgáltatás,
  10. az állategészségügyi szolgáltatás,
  11. az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás,
  12. az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás,
  13. a közétkeztetési szolgáltatás,
  14. az állattenyésztési szolgáltatás,
  15. az ügyvédi szolgáltatás,
  16. a biztonsági szolgáltatás,
  17. az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás,
  18. a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás és
  19. a mosási és tisztítási szolgáltatás
    céljára szolgáló helyiség vagy helyszín.

Ahogy az korábban kiderült, be kell zárniuk ugyanakkor a kaszinóknak, és nem fogadhatnak vendéget a szálláshelyek. A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, a sportról szóló törvény
szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Ugyanakkor a felsorolásból az is kitűnik, hogy ez jóval több kivétel a vártnál, hiszen Gulyás Gergely csütörtökön csak a magánegészségügyet említette kivételként, majd később egy kormányzati közlemény a bankokat és a dohányboltokat.

Az oktatással kapcsolatos szabályozásokról Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban már részletesen beszélt, a kormányrendelet ezt ismétli meg. vagyis az óvodák és az általános iskolák április 7-ig zárva tartanak. A kollégiumok az oktatási intézmény igazgatója döntése szerint működnek. A felnőttképzésben távoktatás lehetséges, és vizsga nem szervezhető.

A rendelet szerint a közigazgatásban foglalkoztatott személyek a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, saját eszközeikkel végzik. Munkahelyen történő munkavégzés rendelhető el azok számára, akiknek esetében ez feltétlenül szükséges, így különösen a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevők, valamint azok számára, akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé. A kormány felkéri a gazdaság szereplőit, hogy törekedjenek a gazdaság működtetése során az otthoni
munkavégzés jogintézményének alkalmazására – hangsúlyozza a rendelet.

Akit pedig érdekel, itt és itt megnézheti az „autóboltos”, vagyis a Kormányzati Tájékoztatási Központ által hamisítványnak minősített változatot és a hivatalos rendeletet, illetve összevetheti azokat.

Frissítés:

A Telex megnézte, hogy az autóalkatrész-bolt honlapján feltűnt pdf-nek ki a szerzője, és kiderült, hogy valós személy, a belügyminisztérium egyik tisztségviselőjéről van szó. Megkeresésükre azt írta az érintett minisztérium, hogy kérdéseiket továbbították az ügyben illetékes Miniszterelnöki Kabinetirodának, de onnan még nem kaptak választ.

444.hu elérte a szóban forgó céget, ahol azt mondták, hogy egyik, szintén autóalkatrészekkel foglalkozó partnerüktől kapták a Kormányzati Tájékoztatási Központ által hamisítványnak minősített dokumentumot.

Hadházy Ákos is megszólalt az ügyben: e-mailben kereste meg az Indexet, és közölte, hogy a birtokában lévő pdf-fájl metaadataiból kiderül, hogy a péntek reggel készült dokumentum a később a Magyar Közlönyben megjelent rendelet egy korábbi verziója. Hangsúlyozta, hogy a posztban nem hamisítvány szerepel.