Egyházi iskolák több mint száz tanára vett részt a polgári engedetlenségben

Egyházi iskolák több mint száz tanára vett részt a polgári engedetlenségben

A budapesti piarista gimnázium (Fotó: Wikimedia/Kovács Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte két tucat egyházi iskola 447 pedagógusa csatlakozott a december 8-i országos pedagógusmegmozduláshoz. Közülük a Budapesti Piarista Gimnázium tanárainak felhívására 105-en választották az állami iskolákból elbocsátott kollégáik melletti szolidaritás legradikálisabb formáját, a polgári engedetlenséget. Az egyházi iskolák tanárai nyilatkozatukban szolidaritásukat fejezik ki azokkal szemben, akiket a hatalom részéről „bátor kiállásukért” retorzió ért, és elítélik a tanári szakma megosztására tett kísérleteket, az egyházi és állami iskolákban dolgozó pedagógusok szembeállítását.

Ahogy fogalmaznak: „A múlt héten elbocsátott nyolc kolléga esete sürgetően világít rá arra, hogy az oktatásban közös, egységes, határozott kiállásra van szükség. Nem engedhetjük, hogy ebben a helyzetben az állami és egyházi fenntartású intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással. A világnézeti és stílusbeli különbségeket félretéve együtt kell a közös célért, az oktatás felemelkedéséért kiállnunk.” Az elbocsátások hivatalos indoklását álságosnak tartják, hiszen a diákok érdekeit szerintük is az oktatási helyzet jelenlegi állapota sérti leginkább.

Az egyházi iskolákban dolgozó pedagógusok nyilatkozatuk második felében a Katolikus Egyház katekizmusából idéznek: „Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget – amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel – az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.” A szöveg pedig Luther Márton hasonló szellemű, 1521-ben a wormsi birodalmi gyűlésen elhangzott szavaival zárul: „Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve. Nem tanácsos az embernek a lelkiismerete ellen cselekedni.”