Elbukta a bizalmi szavazást Ódor Lajosék szakértői kormánya

Elbukta a bizalmi szavazást Ódor Lajosék szakértői kormánya

Ódor Lajos (Fotó: Europress Fotóügynökség/AFP/VLADIMIR SIMICEK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön szavazott a szlovák parlament a májusban kinevezett, Ódor Lajos szlovákiai magyar közgazdász vezette szakértői kormány programjáról. A 136 jelen lévő képviselő közül 34-en szavaztak igennel, 43-an nemmel, 54-en tartózkodtak, így a kormány nem kapott bizalmat – számolt be róla a Napunk. Ez azt jelenti, hogy jogkörük korlátozott lesz, nem hozhat döntéseket alapvető gazdasági és szociálpolitikai intézkedésekről, ahogy egyes nemzetközi szerződésekről sem.

Mint írták, a döntés nem volt meglepetés, a parlamenti pártok nyilatkozataiból már a szavazás előtt tudni lehetett, nem szavaznak bizalmat a szakértői kormánynak. Ezt követően Zuzana Čaputová köztársasági elnök az alkotmánynak megfelelően leváltja az Ódor-kormányt, majd újra megbízza a kormányzással. Ódorék így ügyvivő kormányként folytatják, amíg ki nem nevezik az új kormányt a szeptember 30-i előre hozott választások után.

Ódor Lajos nemrég egy interjúban arról beszélt, beiktatása óta még nem találkozott Orbán Viktorral. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország miért utasítja el Ukrajna katonai támogatását, úgy vélekedett, hogy erről nem őt kellene megkérdezni. Ugyanakkor azt is leszögezte: „Minden államnak joga van olyan álláspontot képviselni, amilyet akar. Csak aztán ha valaki elég sokáig foglal el a NATO vélekedésével szembeni álláspontot, akkor egy idő után a többiek megkérdőjelezik, hogy az érintett állam miért tagja a szövetségnek.”

Címkék: Szlovákia, Ódor Lajos