Elhunyt Bábel István, a Pléh Csárda alapítója, akiről a CNN is forgatott

Elhunyt Bábel István, a Pléh Csárda alapítója, akiről a CNN is forgatott

Bábel István a Pléh Csárda előtt 2015-ben (Fotó: a büfé Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghalt a legendás rákospalotai Pléh Csárda, más néven Bádog Gundel, megint más megközelítésben Deszkacsárda alapítója, Bábel István. A hírt az étterem Facebook-oldala tudatta hétfőn késő este. A hatvanhetedik életévében november 9-én elhunyt szakácsot november 22-én, 10:45-kor a kecskeméti köztemetőben helyezik végső nyugalomra – áll a közleményben.

Bábel István legenda volt. 2015-ben írtam róla és a csárdáról, akkor még egy másik lap munkatársaként, mert a Magyar Hangot csak 2018-ban alapítottuk meg. Annak idején, mármint 2015-ben futott a CNN-en a Parts Unknown (Nem séfnek való vidék) című sorozat, amiben – a 2018-ban elhunyt – Anthony Bourdain író, szakács, főállású vagány és laza gyerek a föld kevésbé ismert helyeit ette végig. Abban az évadban többek közt Madagaszkárra, Dél-Koreába és Budapestre látogatott. A világhírű séf a Pléh Csárdát is felkereste, ahol többek közt velős-májas lapcsánkát kóstolt ájuldozva, azután a rántott húst meglátva eleresztett egy halk „fuck-ot”, majd fényképezőgépért kiáltott. 

A Pléh Csárda minden bizonnyal onnan kapta a nevét, hogy pléhből van, állapítottam meg a mai napig ugyanúgy kinéző kis bódé előtt 2015-ben terepszemlét tartva. De ez csalóka – tettem hozzá –, mert kívülről úgy ötven éve beburkolták valami gipszkartonhoz hasonló anyaggal. Rusztikus magyar konyhát visznek – ez a mai napig igaz –, az étlapként szolgáló táblán szalontüdő, pacal, vadas marha, egyéb „kímélő” ételek szerepelnek.

Nem kákabélű sápadt belvárosi irodisták járnak ide, sokkal inkább mázsa feletti pirospozsgás melósok és bélpoklos kamasz fiúk. Az adagokat elnézve itt egy vízilabdacsapat sem tudna meglepetést okozni a szakácsnak. Egy rántott hús úgy A4-es méretű, és simán van egy kiló, az előttünk lemért cordon bleu üti az egy kiló harminc dekát. Köret nélkül – írtam. De így van ez ma is.

A tulajdonos, Bábel István – ha jól számolom – 34 éve vitte a boltot. Illusztris család tagja volt, a lánya hárfaművész, a testvére pedig a Kalocsa-Kecskeméti Érsek, Bábel Balázs. István szakács volt, aki a nagymama dabasi ízeit vitte tovább, művészi szinten. István és a Pléh Csárda egyébként más szempontból is jól teljesítettek a művészi pályán: feltűntek az állandó szerzőnk, Nagy Bandó András novellája alapján írt Szalontüdő című – szintén – legendás kisfilmben is.