Tanítanék: Feleannyi béremelést sem kapnak a tanárok, mint amennyit a kormány ígért

Tanítanék: Feleannyi béremelést sem kapnak a tanárok, mint amennyit a kormány ígért

Törley Katalin és a Tanítanék Mozgalom aktivistái az Országgyűlés üléstermének karzatán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok életét alapjaiban átalakító státusztörvény ugyan kötelezi a munkáltatót, hogy szeptember 15-ig részletes tájékoztatást adjon a változásokról a munkavállalói részére, mégis több száz pedagógus jelezte a Tanítanék Mozgalomnak, hogy erre nem került sor – olvasható a szervezet lapunknak eljuttatott közleményében. Azért szeptember 15-e a tájékoztatási kötelezettség teljesítésének végső határideje, mert szeptember 15. és 30. között kell nyilatkozni arról a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a a státusztörvénnyel járó státuszváltást.

A miskolci tankerület pedagógusaihoz például egy 10 oldalas dokumentumot juttattak el 2 példányban tájékoztatás gyanánt. A dokumentum azonban a béren kívül nem tartalmaz személyre szabott tájékoztatást, vagy a pedagógusi életpálya személyes tervezését érdemben segítő útmutatást. Ehelyett a státusztörvény és a törvény végrehajtási rendeletének kivonatát kapták kézhez a pedagógusok. Érdemi tájékoztatásról szó sincs ezekben a dokumentumokban – írják a közleményben.

De a mozgalom szerint a kormány nemcsak ebben szegte meg ígéretét: néhány hónappal ezelőtt 10 százalékos visszamenőleges béremelést ígértek a a státuszváltást elfogadó pedagógusoknak. A tankerületek által kiküldött dokumentumok alapján most az 5 százalékot sem éri el a pedagógusok 2024 januárjától megajánlott bérének emelkedése. Egyedül azon pályakezdők kapnak magasabb összeget, (decemberre ígért kifizetési határidővel, visszamenőlegesen) akiknek eddig a jelen törvényben garantált minimumot sem érte el a keresete. Mindez a tankerületek által kiküldött dokumentumok alapján mondható el. Ezért a szervezet arra biztat minden pedagógust, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, amelyet Maruzsa államtitkár többször emlegetett (a tankerületvezetők viszont hárítani próbálják): jelentkezzenek munkáltatójuknál béralku lefolytatására.