Feljelenti Orbán Viktort a DK

Feljelenti Orbán Viktort a DK

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fõvárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesz Orbán Viktor ellen a Demokratikus Koalíció. Az ok: az orosz kémbanknak gúnyolt Nemzetközi Beruházási Bank ügye.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője azzal érvelt, Orbán Viktornak tudnia kellett róla, hogy „a Vlagyimir Putyin által Magyarországra küldött orosz hírszerzők a NATO-szövetségeseink és az Európai Unió tagállamai ellen is kémkedhettek, de nem tett semmit”. Véleményük szerint Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű és elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor engedélyezte az orosz kémbank magyarországi működését. Ezért a miniszterelnöknek „bíróság előtt kell felelnie”, ha kiszolgálta Vlagyimir Putyin érdekeit.

 

Mint ismert, David Pressman amerikai nagykövet két hete közölte, hogy az Egyesült Államok szankció alá vonta a Nemzetközi Beruházási Bank három felsővezetőjét és magát a pénzintézetet is, amelynek a központja Budapesten akkor még Budapesten volt. A szankcionált vezetők közül ketten orosz állampolgárok, egy pedig magyar: Laszlóczki Imre, a bank alelnöke. A diplomata azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország nem vette komolyan azokat az amerikai aggályokat, amelyek szerint a bankot az oroszok nyomásgyakorlásra használhatják, véleményük szerint ez is arra utal, hogy a kormány Oroszország pártját fogja. Alig egy nappal később a magyar kormány lépett. Az akkori tájékoztatás szerint bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette. – Ezért a kormány visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből – közölték. Az intézmény pedig nem sokkal később közölte, hogy költöznek Magyarországról, Oroszországba.

Az Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben alapították és eredetileg a KGST-országok bankja volt, a tagországok vállalatait hitelezte. Jelenlegi fő tevékenységei szerint kis- és középvállalkozásokat támogat a tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában vesz részt. Az NBB székhelye 2019 óta Budapesten volt. Ukrajna Oroszország általi lerohanása után azonban Románia, Csehország és Szlovákia kilépett, a bolgárok augusztus 15-től megszüntetik a részvényesi tagságukat, így az EU-tagok közül lényegében egyedüliként már csak Magyarország volt benne. Az NBB-ben van még Kuba, Mongólia és  Vietnám, a részesedésük 2,83, 1,8 , illetve 1,26 százalék.