G-nap ötödik évfordulója: új főszerkesztő a Magyar Nemzetnél

G-nap ötödik évfordulója: új főszerkesztő a Magyar Nemzetnél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volt MTI-s főszerkesztő érkezik a Magyar Nemzethez éppen Orbán Viktor és Simicska Lajos exoligarcha összeveszésének ötödik évfordulóján – írja az Azonnali. Információik szerint ezt csütörtökön jelentették be a napilap szerkesztőségének.

Az eddigi főszerkesztő – korábban sportújságíró – Ballai Attila munkájára ugyanakkor továbbra is számítanak a Mediaworksnél, csak a sportüzletáguk főigazgatójaként, amelyhez többek közt a megyei lapjaik, az Origo vagy éppen a Magyar Nemzet sportrovata is tartozik.

Az új főszerkesztő Toót-Holló Tamás lesz, aki jelenleg a Mediaworks Hungary Zrt. központi online szerkesztőségének főszerkesztője, de 2013 és 2017 között az MTI főszerkesztőjeként is dolgozott.

Ballai Attila pontosan egy évvel ezelőtt vette át Gajdics Ottótól Magyar Idők című napilap főszerkesztését, amely ezzel egy időben felvette a Magyar Nemzet nevet. Kinevezésekor célként a „mértéktartást, józan hangot, eleganciát, emelkedettséget” nevezte meg, és hogy egy konzervatív, nemzeti elkötelezettségű napilapot készítsenek. Azt sem tagadta, hogy „természetesen kormánypárti” lapról lesz szó.

A most leköszönő főszerkesztő az Azonnalinak az elmúlt egy évet úgy értékelte, hogy neki nagyon nagy élmény volt, a kollégákkal való közös munka a tökéletesség határát súrolta. – Pontosan tudták, mikor vagyok kolléga, mikor vagyok barát és mikor vagyok főnök, amihez nagy intellektus kell – fogalmazott. Azok közül, amiket el szeretett volna érni, volt, ami sikerült, volt, ami nem. Például neki mindig is az volt az ideája, hogy ma egy print lapnak elsősorban olyan olvasnivalóval kell előjönnie, amivel nem a hírversenyben szerepel, hanem egyedi tartalmat ad, nyilván ezt százszázalékosan nem lehetett megvalósítani a mai magyar közéletben.

A felvetésre, hogy a lapot az irányítása alatt is kritizálták, hogy kormánypárti, arra azt mondta: nemrég ért véget a távozását bejelentő értekezlet, így ebbe most nem menne bele, „nyilván mi sem voltunk tökéletesek, de senki sem az”.

A 2019-es önkormányzati választás hajrájában azzal került a címlapokra a Magyar Nemzet, hogy a lap online felületén megjelentetett egy, a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt távozását követelő rövid szerkesztőségi cikket, amely azonban eltűnt az oldalról. Ballai Attila a Népszavának akkor azt nyilatkozta: egy kolléga véleménye volt, nem a szerkesztőségé, technika hiba miatt került ki a cikk. Borkai Zsolt végül nem mondott le a választás előtt, hanem már polgármesterként távozott a város éléről.

A Magyar Nemzet az elmúlt időszakban belpolitikai eseményeket többnyire kizárólag a kormányzat szemszögéből értelmezte – ami a kormányzati kommunikáció aktuális üzeneteinek pontos visszatükrözését és az ellenzék kritikáját jelentette. A kormány üzenetén túlmutató elemzések ritkán láttak napvilágot; ilyen volt például, amikor a győri gyermekgyilkosságért a bíróságot hibáztató kormányzati retorikával szemben egy névtelen igazságügyi forrás megszólaltatásával próbálták körüljárni, hogy születhetett az ítélet.

Emlékezetes, 2015. február 6-a híresült el G-napként. Akkor vált nyílttá a konfliktus Orbán Viktor kormányfő és Simicska Lajos – korábban a Fideszhez és személyesen Orbánhoz is közelálló – oligarcha között, illetve aznap állt fel az üzletember tulajdonában álló Magyar Nemzet, a Hír Tv és a Lánchíd Rádió felsővezetése is „lelkiismereti okokra hivatkozva”. Mindhárom médium azután egyértelműen kormánykritikussá vált. A 2018-as országgyűlési választások kétharmados Fidesz-győzelme után két nappal azonban a Magyar Nemzet főszerkesztője, Schlecht Csaba bejelentette a szerkesztőségnek, hogy a tulajdonos döntése alapján nem lesz folytatás, a nagy múltú napilap utolsó száma fog megjelenni másnap. Egy évvel ezelőtt azonban éppen ugyanezen a napon a nyíltan kormánypárti Magyar Idők átkeresztelte magát, és már Magyar Nemzet néven jelent meg.