Greenpeace: A magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet

Greenpeace: A magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet

Mikrotarvágás a Pilisben (Fotó: pilisikisérlet.okologia.mta.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar lakosság többsége nem ért egyet azzal, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet – derült ki a Greenpeace Magyarország napokban megjelent felméréséből. A közvélemény-kutatást a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research készítette a zöldszervezet felkérésére reprezentatív, 500 fős mintán. A válaszadók 63 százaléka nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány a fakitermelés eddigi korlátozásait eltörölje és csupán minden ötödik ember, vagyis a válaszadók 22 százaléka gondolja azt, hogy ezzel a rendelkezéssel kezelhetők lesznek az energiaellátási problémák. Már egy tavaly őszi felmérés is arra utalt, hogy a lakosság 87 százaléka azt szeretné, ha a kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözné a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy az otthonok energiafelhasználása számottevően csökkenjen. 

„A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, helyette az erdők védelmét, más megújuló energiaforrások használatát és energiahatékonysági lépéseket akarnak. Az emberek most már a saját szemükkel látják a természetpusztítás és a klímaválság következményeit. Nem szeretnének egy elsivatagosodott, tönkretett országban élni. Azt akarják, hogy a döntéshozók szigorúan óvják erdeinket, az energiaválságot pedig ne tűzifával, hanem XXI. századi módszerekkel, nap-, szél, és geotermikus energiával, valamint az energiahatékonyság növelésével kezeljék” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

Többet érnek, mint a belőlük kivehető tűzifa

A szervezet véleménye szerint az lenne a jó irány ha a pazarlás megszüntetése után fennmaradó energiaigényt olyan megújuló erőforrásokkal fedeznénk, mint a szél-, a napenergia, vagy a geotermikus energia − ott, ahol ez megvalósítható. Álláspontjuk szerint a kormánynak az óriási kárt okozó kapkodás helyett inkább ezekre kellett volna már korábban is az EU-s és a hazai forrásokat felhasználni − olyan energiaellátásra, amely hosszú távon is megoldást jelenthet.

Hangsúlyozták, az erdők komplex rendszerek, amelyek élőlények ezreinek adnak otthont és mérséklik a klímaváltozás hatásait azáltal, hogy óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek és oxigént termelnek számunkra. „Az erdők sokkal többet érnek, mint a belőlük kivehető tűzifa. Ideje, hogy a döntéshozók is így tegyenek, és ennek megfelelően cselekedjenek”.

A zöldszervezet jelezte, továbbra is fenntartja követelését, hogy azonnal vonják vissza az emberek akaratát és érdekeit semmibe vevő kormányrendeletet, és védjék meg minden eszközzel hazánk természeti értékeit. „Még lehetőség se legyen arra, hogy értékes erdőknek, tölgyeseknek, bükkösöknek, folyóparti ligeterdőknek essenek neki a veszélyhelyzetre hivatkozva − hiszen a tarvágást tiltó miniszteri utasítás nem vonatkozik magánerdőkre és a vízügy által kezelt erdőkre sem, és az továbbra sem írja felül a még mindig érvényben lévő, augusztus elején hozott kormányrendeletet. Az előttünk álló tél megoldása mindannyiunk érdeke, azonban a tűzifaigény a szakértők szerint is kielégíthető lenne a gazdasági célú erdeinkből.” - hangsúlyozták.