A GVH kideríti, a kapzsi termelők és kereskedők hibáztathatók-e a magas hazai inflációért

A GVH kideríti, a kapzsi termelők és kereskedők hibáztathatók-e a magas hazai inflációért

A Gazdasági Versenyhivatal épülete, a főváros V. kerületében, az Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Fotó: Róka László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közösen tartott sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy a GVH több ágazati vizsgálatot is elindított az elmúlt hetekben. Ezekben arra keresik a választ, hogy mi a magyarországi rekordinfláció oka. Az egyik ilyen vizsgálat a tej és a tejtermékek területére koncentrál, a másik pedig a tartós élelmiszerekére.

Mint elmondták, egyelőre nem világos, hogy az árak emelkedése milyen mértékben vezethető vissza a termelők és a kereskedők profitmaximálási szándékaira. A vizsgálatok azt igyekszenek kideríteni, hogy a lánc minden résztvevője korrekt módon viselkedett-e. 

 

Rigó Csaba Balázs emellett azt is megjegyezte, hogy már elkezdődött egy dezinflációs időszak, az árak ugyanis mérséklődésnek indultak. Akár a GVH vizsgálatának is lehet árleszállító hatása.  Továbbá hozzátette: jó esély mutatkzik arra, hogy 2023 végére egy összegű legyen Magyarországon az infláció.