Gyárfást és Portikot is bűnösnek mondta ki a bíróság Fenyő János meggyilkolásában

Gyárfást és Portikot is bűnösnek mondta ki a bíróság Fenyő János meggyilkolásában

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyárfás Tamást hét év fegyházbüntetésre, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében első fokon a Fővárosi Törvényszék. A médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől. Póta Péter bíró elmondta: Gyárfás Tamás legkorábban a kiszabott büntetés letöltésének négyötöde után helyezhető feltételesen szabadlábra, míg Portik Tamás legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen.

Az ítélet szerint Gyárfás Tamás megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra az azóta számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már szintén jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohácot, aki 1998. február 11-én hajtotta végre a merényletet. A rendőrség első körben albánokat sejtett a merénylet mögött, de viszonylag hamar kiderült, hogy nem albánok voltak az elkövetők. A Fenyő-gyilkosság egy lett a kilencvenes évek megoldatlan leszámolásai sorában. Tizenöt év sikertelen nyomozás után a rendőrség 2013-ban nevezte meg a gyilkosság lehetséges elkövetőjét: az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Rohácot. A szlovák férfi DNS-ét ugyanis megtalálták az elkövető által hátrahagyott sapkában. Rohácot 2017-ben el is ítélték Fenyő meggyilkolásáért. A megbízó kilétére azonban akkor még nem derült fény – emlékeztetett a Hvg.hu.

2018 áprilisában Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét és Portik Tamást felbujtással gyanúsították meg az ügyben. A gyanúsítás alapját azok a hangfelvételek jelentették, amelyeket az időközben az Aranykéz utcai robbantásért 13 évre ítélt Portik készített 2000-2004 között a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseiről. A vád szerint Gyárfás előbb megbízta a budapesti alvilág akkori ismert alakját, Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt. Tasnádi ugyan elvállalta a feladatot, ám nem hajtotta azt végre, ugyanakkor a megbízási díjat felvette. A vád szerint Gyárfás ezután bízta meg Portikot. A vádat erősíti, hogy Tasnádi elismerte: valóban megbízta őt Gyárfás a gyilkossággal, és pénzt is adott neki. Gyárfás abszurdnak nevezte meggyanúsítását, később azt mondta: megzsarolták, és a bizonyítéknak szánt hangfelvételeket ő maga adta át a rendőrségnek.

„Szétb..sszuk?” – kérdezte Portik Tamás, mire Gyárfás Tamás széttárta a kezét. A Fővárosi Törvényszéken a bíró, Póta Péter az ítélet indokolásában idézte fel ezt és elmondta, hogy a kezét széttáró Gyárfás ezzel beleegyezését adta Fenyő János meggyilkolására. Azt, hogy egy ilyen párbeszéd – még a gyilkosság előtti időszakban – elhangzott, az említett felvételekből lehetett tudni. A bíró elmondta, hogy mivel mindkét vádlott tagadta a bűnösségét, kulcsfontosságú volt a tanúk vallomása és szavahihetősége. Kiemelte, hogy Gyárfás csak elvileg vállalta a poligráfos vizsgálatot, és ahhoz kötötte, hogy megismerhesse a neki szánt kérdéseket. Mint mondta, Gyárfás ezzel szándékosan kerülte el a vizsgálatot, mert tisztában volt azzal, hogy annak eredménye kedvezőtlen lesz a számára. Kitért arra is, hogy Portik minden vallomásában tagadta a bűnösségét, egy alkalommal pedig azt mondta, csak akkor hajlandó beismerő vallomást tenni, ha mértékes büntetést indítványoznak vele szemben, illetve ígéretet tesz a bíró arra, hogy nem ítéli életfogytiglanra. A tárgyalást komoly biztonsági intézkedések előzték meg, miután Portik fia kávét öntött Póta Péter bíró arcába a másfél héttel ezelőtti tárgyaláson. A hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsított férfi tagadta, hogy szándékosan öntötte a bíró arcába a kávét, de így sem kerülhette el a letartóztatást.