Gyurcsány Ferenc: A DK egy befolyásos, tisztességes, becsületes pártja Magyarországnak

Gyurcsány Ferenc: A DK egy befolyásos, tisztességes, becsületes pártja Magyarországnak

A DK 12. születésnapi tortája (Forrás: DK/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy applikációval készült a Demokratikus Koalíció 12. születésnapjára. A párt természetesen ünnepelt, Gyurcsány Ferenc pedig elmondta, hogy milyen országot szeretne.

• Lehessen megélni tisztességesen a fizetésből és a nyugdíjból
• Legyen mindenkinek legalább háromhavi megtakarítása
• Mindenki minden évben legalább egy hétre el tudjon utazni

Ez volt az a három pont, amely a fő irányokat szabná számukra Gyurcsány Ferenc szerint, ha megtörténne a kormányváltás. A Demokratikus Koalíció 12. születésnapi rendezvényén a pártelnök elismerte, hogy mindig lesznek nehezebb sorsú családok, de ha velük az említett célok irányába indulhatna az ország, akkor nagy dolgot tettek.

A politikus szerint egyébként a DK egy felnőtt, komoly, befolyásos, tisztességes, becsületes pártja Magyarországnak. A szociáldemokrata elkötelezettségüket hangsúlyozta, majd fel is sorolt több – ahogy fogalmazott – megjegyzést vagy pontot, amely alapját jelenti ennek. Az első az volt, hogy „is”, ezalatt pedig a vallás kérdését értette. Mint mondta, Magyarország úgy egészében nem vallásos ország, hanem vallásos is. Vannak akik hisznek Istenben, mások kételkednek, megint mások pedig tagadják a létét. A DK olyan országot szeretne, ami mindannyiuk hazája. Ebben a küzdelemben ugyanakkor gyakran elveszik az az alapvetés, hogy az ember jónak született. Márpedig a Demokratikus Koalíció célja ennek életben tartása és nem szeretnének olyan országot, ahol az emberek a velük egyet nem értőt rossznak nevezik.

Harmadik pontként Gyurcsány Ferenc a szabadságot említette, a „lehetőséggel kibélelt szabadságot”. – Van olyan hatalom, amely nem ad felelősséget a gazdagnak és nem ad lehetőséget a szegénynek – mondta, kiemelve, hogy ilyen szabadság nélkül az ember „alávetett, megvehető”. Kitért ugyanakkor arra is, hogy szabadság nincs rend nélkül. A pártelnök arról is beszélt, hogy a politikai gyakran énközpontú, de a szociáldemokraták – és a zöldek – politikája a „miközpontúság”. Ez azt jelenti, hogy az ember felelősséggel tartozik nemcsak magáért, hanem valamennyi emberért és a környezetért is.

A DK vezetője azt is hangsúlyozta, hogy „hazát kell csinálni az országból”. – Az ország a test, a haza a lélek, a nemzet az érzés – fogalmazott, kiemelve, hogy a magyar köztársaság az emberek állama kell, hogy legyen. Nem az állam a főnök, „az államot mi csináljuk, mi hozzuk létre”, ebből fakad az, hogy az állam nem szabad. Az ember szabad és az államot az ellenőrzése alatt tartja.

A rendezvény végén bemutatták születésnapi meglepetésüket is, ez a DK saját, DK Plusz névre keresztelt mobilalkalmazása, „amely a világ első, kormányváltásért létrehozott mobilapplikációja”.