Szijjártó Péter ellentmond az ukránoknak a hadifoglyokról

Szijjártó Péter ellentmond az ukránoknak a hadifoglyokról

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabad emberek, szabadon mozoghatnak – ezt állította Szijjártó Péter a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokról. Mindez azért is érdekes, hiszen nemrég az ukrán külügyminiszter még arról beszélt, hogy az érintettek felügyelet alatt állnak, és még a rokonaikkal való találkozó is rendkívül korlátozott.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én közölte, hogy tizenegy olyan katonát szállítottak Magyarországra, akiket Oroszország fogott el, és Ukrajna oldalán harcoltak. Ezt Semjén Zsolt meg is erősítette, kifejtve, hogy tizenegy kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón arról beszélt, hogy ők valójában nem is minősülnek hadifogolynak, mert Oroszországban kiszabadították mindannyiukat az egyházközi együttműködés keretében és utána jöttek Magyarországra.

Kijev mindeközben bírálta, hogy diplomatáik nem tudnak kapcsolatba lépni az érintettekkel. – Azt mondják nekünk, hogy ezek az emberek szabadon csinálhatnak, amit akarnak. Valójában ez nem így van. Felügyelet alatt állnak, és még a rokonaikkal való találkozó is rendkívül korlátozott. A konzul és a nagykövet folyamatos kéréseink ellenére nem látogathatják meg őket. Minden eszközt felhasználunk most majd, hogy elérjük az állampolgárainkat, és hazahozzuk őket – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Szijjártó Pétert egy szerdai sajtótájékoztatón kérdezték a történtekről. A miniszter azt mondta, hogy az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat között volt kapcsolatfelvétel, ennek eredményeként érkezett Magyarországra a 11 volt hadifogoly. A kormány ezt természetesen nem ellenezte, mert szerintük minden egyes ember kiszabadulása a hadifogságból jó hír és remélik, hogy az elkövetkezőkben még sok más hadifogoly is visszanyeri a szabadságát.

A magyar külügyminiszter szerint ők minderről értesítették az ukrán hatóságokat, holott erre nem volt jogi kötelezettségük. Azt is mondta, hogy „ezek az emberek Magyarországon szabadon mozognak, azt csinálnak, amit akarnak”. Kiemelte, hogy „szabad emberek”, ha kapcsolatba akarnak lépni az ukrán hatóságokkal, azt is megtehetik.