Hétfőnként és péntekenként is ritkábban járnak bizonyos BKK-járatok

Hétfőnként és péntekenként is ritkábban járnak bizonyos BKK-járatok

Trolibusz Budapesten. Képünk illusztráció. (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 19-étől számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben a hétfői és pénteki napokon – írta a hvg.hu, az információt a Közlekedő Tömeg civil szervezet is megerősítette közleményében. Ez utóbbi szerint a döntés nem tekinthető észszerűnek, javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a BudapestGo appban a járataik indulási idejéről. Az applikációban a civil szervezet szerint jelenleg elnagyolt követési idők olvashatók, hogy megágyazhassanak az „eféle eltussolt járatritkításnak”.

A döntés forrásaik szerint nem személyzethiánnyal vagy a járművek állapotával indokolható, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén elrendelt megszorításról van szó. Szerintük ez az indoklás nem elégséges, főleg úgy, hogy jelenleg a főváros vezetése folyamatosan kritizálja az Építési és Közlekedési Minisztériumot – teszik hozzá, nagyon helyesen – a MÁV–HÉV-vonalakon tapasztalható járatritkítás miatt. Információik szerint több olyan járat is áldozatul esett, ahol 12-15 percesek a követési idők, így alapfokon veszhet el a szolgáltatás megbízhatósága az utasok számára, akik ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak. Kiemelték, ez a döntés illeszkedik a BKK részéről a megbízhatóságot csonkító intézkedések és mulasztások sorozatába.

A BKK utóbb azt közölte: „Az átalakult utazási szokásokhoz igazítja menetrendjét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK): január 19-étől a hétfői és pénteki csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik”. A közlemény szerint az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb, körülbelül 5 százalékkal alacsonyabb forgalom jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel. A társaság hozzátette: az érintett szakaszokon a járművek legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd.

Címkék: BKK, járatritítás