Hiába állít mást Orbán Viktor, a 40 év alattiak jó része csak álmodhat a saját otthonról

Hiába állít mást Orbán Viktor, a 40 év alattiak jó része csak álmodhat a saját otthonról

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen adat sem igazolja azt, amit Orbán Viktor mondott december elején, miszerint komoly teljesítmény, hogy 40 évnél fiatalabbak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot – írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank Lakáspiaci jelentése ilyen adatot nem tartalmaz, azt viszont igen, hogy idén a magas infláció okozta reálbércsökkenés és az alacsony fogyasztói bizalom visszavetette a keresletet a lakáspiacon. A bankok adatai alapján a piaci alapú lakáshitelek mellett az otthonteremtési támogatások és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelek aránya is visszaesett. A Központi Statisztikai Hivatal adatsorában sincs a miniszterelnöki állítást alátámasztó számítás.

A lap kérdésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője sem tudta megerősíteni a 75 százalékos arányt. Mint mondta, annyit lehet tudni, hogy a 40 év alatti lakásvásárlók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41-46 százalékában jelentek meg vevőként országos szinten. A fővárosban a számuk tavaly meghaladta a 11 ezret, arányuk csupán 36 százalék volt. A bankok 20 százalék önrészt várnak el a hitelhez, vagyis egy fővárosi, 35-40 milliós garzonhoz 7-8 millió saját tőkére van szükség. Ennyit még a jól kereső fiatalok közül is csak kevesen tudnak összegyűjteni, ráadásul az ingatlanárak folyamatosan emelkednek. A szakember kijelentette: Magyarországon az öröklés az előrelépés egyik kulcsa. Ugyanakkor az valamit javíthat a helyzeten, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentése szerint a kormány 20 helyett 10 százalék kötelező önerő előírásával támogatja az első lakásukat vásárlókat 2024-től. 

Azok, akiknek a családalapítás mellett a mobilitás is fontos, inkább az albérletet választják - mondta. Ez az oka annak, hogy míg az értékesítés visszaesett, addig a bérleti piac stabil maradt, sőt, növekedés jellemezte. Az albérleti díjak is emelkednek, az utóbbi időben átlagosan 16 százalékkal nőttek. Jellemző az is, hogy ezen a területen nem az infláció, hanem a bérváltozások mozgatják az árakat.