Hvg360: jelentős átalakítás előtt állnak a szülészetek

Hvg360: jelentős átalakítás előtt állnak a szülészetek

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már zajlik az országban azoknak az intézményeknek a kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők. A koncepció nem új, és sok országban jól működik, de Magyarországon megosztja a szakmát – erről írt a hvg360 hétfőn.

Mint írták, az átalakítás lehetőségével kapcsolatban még február végén jelent meg egy rendelettervezet kormány honlapján, amely véleményezésére az érintettek mindössze nyolc napot kaptak. Ebben a szülészet három, úgynevezett progresszivitási szintjét határozták meg. Az I. szint esetén kizárólag alacsony kockázati besorolású várandósság szülésvezetését biztosítana az osztály PIC nélkül (a PIC Perinatalis Intenzív Centrumot jelent, vagyis olyan intenzív osztályt, ahol súlyos állapotú újszülöttek, illetve kicsi, akár 1000g alatti súllyal világra jött koraszülöttek ellátása zajlik - a szerk.), de lenne 24 órában 30 percen belül elérhető neonatológus, szakápoló újszülött ellátásához és aneszteziológia és intenzív terápia szakorvos is. Császármetszés végzésére alkalmas műtőegység és ébredő/megfigyelő helyiség biztosítása is szükséges lenne.

A II. szint célja az, hogy az I. progresszivitási szint feletti, nagy születésszámú szülészeteken a sürgősségi szüléslevezetés és ambuláns jellegű szülés mellett a magasabb kockázati indikációjú szülészeti ellátások is biztosítottak legyenek. 500/év feletti szülésszám PIC nélkül, 24 órában folyamatosan elérhető neonatológus szükséges – írta a tervezet. Végül a III. szinten a II. progresszivitási szintektől elvárt ellátás mellett a koraszülött ellátás magasszintű biztosítása lenne elvárt. 

A hvg360 által megkérdezett, névtelenséget kérő szülész-nőgyógyász szakorvosok főként amiatt bírálták a tervezetet, hogy egy komplikációmentes szülésnél is bármelyik pillanatban történhet előre nem látott probléma. Egy budapesti szülészet szakorvos például azt mondta, számos olyan esete volt, amikor 8-10 percen belül volt szükség azonnali megoldásra, a rendelet alapján pedig nem nagyon látja, ezt hogyan biztosítanák. 

Volt olyan forrásuk, aki látszatintézkedésnek tartotta a tervezett módosítást, mely célja, hogy kevesebb orvossal is működhessenek a kisebb szülészetek, így ne kelljen őket bezárni, mások viszont lehetőséget láttak benne. Ugyanis az Európai Unió több tagállamában – például Németországban – is működnek olyan intézmények, ahol a kockázatmentes szüléseket kísérik otthonosabb körülmények között.