„Igen, náci tempó” – üzente Kocsis Máté egy német EP-képviselőnek

„Igen, náci tempó” – üzente Kocsis Máté egy német EP-képviselőnek

Kocsis Máté a parlamentben. (Fotó: a politikus Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ismerjük ezt a reflexet egyes németektől: kisebb ország véleménye nem tetszik, meg fogják valahogy támadni. Igen, náci tempó” – ezzel reagált közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Daniel Freund német zöldpárti EP képviselő szavaira. A héten derült ki, az Európai Parlament képviselőinek egy része akár perre is menne a Bizottság ellen, amiért részben elérhetővé tették a blokkolt uniós támogatásokat Magyarországnak. Daniel Freund ekkor beszélt arról, hogy szerinte sem teljesítette Magyarország a feltételeket.

Freund, aki magyar kormány éles kritikusa, azt mondta az Európai Parlamentben, hogy szerinte a költségvetés kis részét sem lett volna szabad felszabadítani. Majd utalva arra, hogy az EP bíróságra akar menni az ügy miatt, azt mondta: „Találkozunk a bíróságon”. Freund az X-en azt írta, hogy „az Orbánnal kötött decemberi megállapodás piszkos volt, az nem a tényleges reformtörekvéseken alapult”. Erre érkezett Kocsis Máté rövid válasza.

Nem ez az első alkalom, hogy a Fidesz valamelyik politikusa és a magyar kormányt rendszeresen kritizáló Daniel Freund üzennek egymásnak: Deutsch Tamás korábban „futóbolondnak” nevezte német képviselőtársát. A náci utalás is többször előkerült már, Orbán Viktor 2013-ban például arról írt, hogy „a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be”. Arra reagált ezzel, hogy Angela Merkel akkori kancellár egy rendezvényen arról beszélt, nem érdemes Magyarországot európai uniós tagságának elvesztésével fenyegetni, vagyis „nem kell rögtön a lovasságot küldeni”.