Így reagált Mirkóczki Ádám a róla kiszivárgott titkos hangfelvételre

Így reagált Mirkóczki Ádám a róla kiszivárgott titkos hangfelvételre

Mirkóczki Ádám (Fotó: Mihály Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy perces, hallhatóan összevágott hangfelvétel szivárgott ki Mirkóczki Ádámról, Eger polgármestere ezen arról beszél, hogyan oldaná meg, hogy bizonyos közérdekű adatokat mégse adjanak ki az igénylőnek. A politikust is megkérdeztük. 

„Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni. (...) Tehát én esetleg még ezt az irányt tudom elképzelni, hogy tegyünk is eleget meg nem is és akkor olyan információt adunk, hogy vagy ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a, üzleti titok, b, személyes adat, c, mittudénmi.” – így fogalmaz Mirkóczki Ádám egy kiszivárgott a hangfelvételen, amelyet az egriügyek.hu hozott nyilvánosságra. A felvétel egy percnél valamivel rövidebb és hallatszik, hogy meg is van vágva.

Mirkóczki Ádám a Magyar Hang megkeresésére leszögezte, hogy itt nem általánosságban beszél, illetve beszélnek a közérdekű adatok igényléséről, hanem egyetlen személyről, aki folyamatosan terheli az önkormányzatot mindenféle kéréssel. Amiatt tartottak egy megbeszélését, nagyjából egy órán keresztül néhány fővel, hogy kitalálják, hogyan tudnák ennek elejét venni. A polgármester szerint egyébként felmerül a bűncselekmény gyanúja amiatt, hogy titokban rögzítette, majd nyilvánosságra hozta valaki a beszélgetés egy részét, így jogi lépéseket is fog tenni. – Az is beszédes, hogy miért nem hozták nyilvánosságra az egész megbeszélést. Abból egyértelmű lenne, hogy itt nem általánosságban beszélünk, hanem egyetlen emberről van szó – fogalmazott.

Felmerül a kérdés, hogy ha a mostani példa alapján csak egyetlen ember kapcsán is gáncsolnák a közérdekű adatok megismerését, mi a garancia arra, hogy ez nem válik vagy vált általánossá. Mirkóczki Ádám szerint ehhez meg kell nézni az elmúlt öt évet, bármilyen adatigénylés érkezett az önkormányzathoz, kiadták a kért információkat.