Jövő évi költségvetés: több pénzt hagyna az önkormányzatoknál Karácsonyék javaslata

Jövő évi költségvetés: több pénzt hagyna az önkormányzatoknál Karácsonyék javaslata

Szabó Rebeka, Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely és Vajda Zoltán a sajtótájékoztatón

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös költségvetési módosító indítványt nyújtanak be a fővárosi ellenzéki országgyűlési képviselők az ország 2023-as büdzséjének tervezetéhez – jelentette be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. Erről az ellenzéki frakciókhoz tartozó képviselőkkel folytatott hétfői tárgyalás után számolt be a városvezető (a fideszes Dunai Mónika is kapott meghívót, de nem ment el a tárgyalásra). Ugyan a politikus szerint az egyeztetésen az összes ellenzéki párt frakciója részt vett, a Momentum nem képviseltette magát a sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy ez a módosító csomag nem csupán a fővárosról szól. Elmondása szerint az a cél, hogy Budapest továbbra is a magyar gazdaság motorja maradjon, egyúttal pedig az új büdzsé levegőt hagyjon majd az önkormányzatoknak.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet – aki áprilisi országgyűlési képviselővé választása előtt Karácsony egyik alpolgármestere volt – arról beszélt, hogy Budapest döntő többsége ellenzéki képviselőt választott. Szavai szerint ez arra kötelezi a fővárosi ellenzéki parlamenti képviselőket, hogy együtt lépjenek fel a fővárosi önkormányzati ügyekben. Azt mondta: a kormány szolidaritási adóból jövőre 218 milliárd forintot tervez beszedni. Az idei 6 milliárd forint helyett 2023-ban 56 milliárd forintot kell szolidaritási adó címen befizetni, amelyet tarthatatlannak nevezett. Ezért úgy módosítanák a költségvetést, hogy jövőre 10 milliárd forintot szedjen be a fővárostól a kormány ezen a jogcímen. Emlékeztetett, hogy ez az összeg a 2019-es hozzájárulásnak megfelelő összeg lenne.

Gy. Németh Erzsébet kitért az energiaköltségek növekedésére is. Emlékezetes, júliustól az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés köréből. Ennek terheinek csökkentése érdekében javasolják, hogy a Budapesti Hulladékégető erőmű által megtermelt energia árát a kormány biztosítsa a fővárosnak a közvilágítás finanszírozására.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) szerint az utak felújítása és karbantartása önkormányzati feladat, ám nem marad rá forrása a fővárosnak, ahogy más önkormányzatoknak se. Ezért a módosító indítványban azt javasolják, hogy adják vissza a gépjárműadóból befolyó bevételeket az önkormányzatoknak. Emellett azt is szeretnék, ha az üzemanyagok adóterhéből befolyó állami bevételek 25 százalékát adják vissza az önkormányzatoknak. Ennep apropóján elmondta, hogy az autósok összességében 1000 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe ÁFA és jövedéki adó formájában. Ebből szeretnének visszakapni, hogy azt útfelújításra fordíthassák.

Lánchíd felújítása kapcsán Szabó Rebeka azt mondta, hogy még nem érkezett meg a kormány által biztosított 6 milliárd forintos támogatás. Ennek nem látják nyomát a 2023-as költségvetésben. Ezért azt is szeretnék, hogy ez kerüljön bele a büdzsébe.

Vajda Zoltán (MSZP) a közösségi közlekedés finanszírozásában szükséges változtatásokról beszélt. Azt javasolják, hogy a városok tömegközlekedését fele-fele arányban finanszírozzák az önkormányzatok és a kormány. Szeretnék, hogy a munkavállalóknak adható cafetéria körébe kerüljön bele a BKV-bérlet. Hozzáférést kérnek a főváros az uniós forrásokhoz, amelyek révén járműparkját újíthatná meg a fővárosi közlekedési társaság. Ezen kívül azt is el szeretnék érni, hogy a tömegközlekedési bérletek ÁFA-kulcsa 0 százalékos legyen. Ez számításai szerint az ország költségvetésének éves ÁFA-bevétele egészét tekintve 0,5 százalékot jelentene.