Jövőre már az interneten is meg lehet nézni az ügynöki jelentéseket

Jövőre már az interneten is meg lehet nézni az ügynöki jelentéseket

Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-jelöltje kinevezés előtti meghallgatására érkezik az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2017. március 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év múlva bárki otthonról, a számítógépe segítségével megnézheti a róla, vagy családjáról készült ügynöki jelentéseket – mondta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója az RTL Híradójának. Mint hozzátette, többéves fejlesztésbe kezdtek, amivel gyorsabbá tehetik a kutatást.

Cseh Gergő Bendegúz szerint 2021 során indulhat a szolgáltatás, és az ügyfélkapun lehet kérni az azonosítást, illetve ingyenesen kikérni a családra vonatkozó ügynökaktákat.  

A főigazgató arra is emlékeztetett, hogy nemcsak a rokonokra, hozzátartozókra vonatkozó iratokat lehet kikérni a levéltártól, de a közszereplőkre vonatkozókat is. Így a politikusok múltjára is bárki rákérdezhet: a választásokon induló képviselőjelöltekről vagy más fontos, állami tisztséget betöltő személyről is meg lehet tudni, hogy dolgozott-e az állambiztonságnak a rendszerváltás előtt.

 Az RTL által idézett becslés szerint Magyarországon a szocialista állambiztonság 1945 és 1990 között 200 ezer embert szervezhetett be azért, hogy jelentéseket írjon az állam szerint gyanús személyekről.