Jövőre már kevesebb építményadót fizetnek Habonyék kaszinói az V. kerületben, mint a többi szórakozóhely

Jövőre már kevesebb építményadót fizetnek Habonyék kaszinói az V. kerületben, mint a többi szórakozóhely

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövőre már csak az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek fizetik a maximálisan kiszabható négyzetméterenkénti 2508 forint építményadót, míg az eddig ezekkel egy kategóriába sorolt kaszinókat kiemelték és önálló kategóriaként határozták meg az V. kerületben – írja a Népszava. Ennek köszönhetően a szerencsejáték szervezőknek a maximum kiszabható összeg helyett négyzetméterenként csak 2244 forintot kell fizetni évente.

„A kaszinók nem okoznak olyan többletterhelést a környezetnek, mint az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek, így önkéntes polgárőrként és közbiztonsági tanácsnokként azt javaslom, hogy hozzunk létre egy külön kategóriát az éjszakai vendéglátó ipari egységekre” – jelentette ki Mátyus Bálint fideszes önkormányzati képviselő az V. kerület legutóbbi testületi ülésén. Bródy Gábor, a Tiéd a Belváros ellenzéki frakció képviselője rákérdezett, hogy „van esetleg kaszinós ismerőse?”. Majd megjegyezte, hogy „fizessenek a gazdagok, a kiskereskedők és a kis szolgáltatók meg ne, higgyék el sokkal népszerűbbek lennének”.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere azonban nem értett egyet azzal, hogy mindenkit a legnagyobb adósávba soroljanak, mondván, a szórakozóhelyekre, éttermekre panaszkodnak a legtöbbet az emberek, kifejezetten kaszinóra még nem kaptak bejelentést. Azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy tartsák meg a városban azokat a funkciókat, amiből bevétele származik az önkormányzatnak és ne riasszanak el senkit. Végül megszavazta a fideszes többség, hogy a kaszinóknak jövőre kevesebb építményadót kelljen fizetniük, mint a belvárosi szórakozóhelyeknek.

A lap cikke megjegyzi, hogy az ügyben két fővárosi kaszinó érintett: a Széchenyi téren található Sofitel és a Vigadó utcai Tropicana. Utóbbi alapterülete 570 négyzetméter, míg a Sofitelé 720 négyzetméter. A kettő után együtt jövőre 2,9 millió forint építményadót kell fizetni a módosító révén. Ha a maximumot kellene fizetniük, akkor ez 3,23 millióra jönne ki. Vagyis a belvárosi önkormányzat 340 ezret spórolt meg a kaszinótulajdonosoknak, miközben a budapesti kaszinók rekord árbevételt és nyereséget könyvelhettek el tavaly. Az öt budapesti kaszinót (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Atrium) és több online szerencsejáték platformot 2056-ig koncessziós engedéllyel üzemeltető LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. tavaly nettó 48,1 milliárd forint árbevételt produkált, adózás előtti eredménye 21,2 milliárd forint volt.

Címkék: kaszinó, V. kerület