Karácsony: A taxisok egy része az ablakom alatt tüntet

Karácsony: A taxisok egy része az ablakom alatt tüntet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat – írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdai Facebook-posztjában.  

A főpolgármester szerint tény, hogy döbbenetes mértékű az infláció, amit a kormány nem tud megállítani, viszont az is tény, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2020-ban hetven százalékos kedvezményt adott a drosztdíjból. Ez számukra több százmilliós bevételkiesést jelent. Hónapok óta tárgyaltak a szervezetek hivatalos képviselőivel egy esetleges emelésről, eddig viszont közbeszólt az a kormányzati jogszabály, hogy az önkormányzatok semmilyen díjat nem emelhetnek. És eközben ma a taxisok egy része az ablaka alatt tüntet, mert ők emelnék a tarifákat – írta posztjában.

Egy kedd este, hirtelen hozott kormányzati döntés engedélyezi a taxis díjak emelését – erről írt Karácsony Gergely. A főpolgármester ezért azt javasolja, hogy folytassák a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjanak meg egy méltányos emelésben, amit aztán bevisznek a Fővárosi Közgyűlés elé. „Ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetünk a taxisok sok szempontból jogos igényeiről” – tette hozzá.

A taxisok két hete már tüntettek tarifaemelésért a Hősök terén, aztán követeléseiket átadták a Főpolgármesteri Hivatalban, illetve a Miniszterelnökségen. A demonstráción a szervezők szóvivője, Horacsek Róbert akkor arról beszélt, hogy az utolsó tarifakorrekció, vagyis 2017 óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tizenöt százalékkal nőttek az árak, az üzemanyagok pedig negyven százalékkal drágultak.

A taxisszervezetek képviselői február 15-én délután külön-külön állásfoglalásokat kaptak fővárosi kormányhivataltól, illetve az innovációs minisztériumból (ITM), Mosóczi László közlekedéspolitikai államtitkártól. A Hvg.hu birtokába jutott levelekben az áll, hogy a minisztérium és a kormányhivatal álláspontja szerint az önkormányzat az ártörvényben kapott felhatalmazást arra, hogy rendeletben állapítsa meg a taxizással kapcsolatos árakat, díjakat. Ezzel együtt a díjat a taxisszolgáltatás igénybe vevője (az utas) fizeti meg a taxiszolgáltatónak, a jogviszony kettejük közt jön létre, az önkormányzat csak a hatósági árat állapítja meg. Mivel a magánvállalkozásban, magánvállalkozóként működő taxisok nem tartoznak az önkormányzati körbe, a díjemelési tilalom nem vonatkozik az ő működésükkel kapcsolatos hatósági ár változtatására.

A fővárost se a kormányhivatal, se az államtitkár nem tájékoztatták jogértelmezési álláspontjukról – tudta meg a Hvg.hu az önkormányzattól. Kiss Ambrus legközelebb március 1-jén ül tárgyalóasztalhoz a taxisok képviselőivel, akik ekkor javaslatot tehetnek a kért emelés mértékére. Ha sikerül megegyezni, az emelésről legkorábban márciusi ülésén dönthet a közgyűlés