Újra kordont bontott a Momentum a Karmelitánál, a rendőrök igazoltatással válaszoltak

Újra kordont bontott a Momentum a Karmelitánál, a rendőrök igazoltatással válaszoltak

Momentumos kordonbontás a Karmelitánál 2023. június 13-án (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra akciózott a Momentum a Karmelita kolostornál. Kedd reggel hét órakor két-három perc alatt lebontották a párt politikusai és aktivistái a kordont a Karmelita és a Sándor palota közötti részen – jelentette tudósítónk. A rendőrök figyelmeztették őket, hogy csak rongálással tudják lebontani, ami szabálysértési eljárást von maga után. A momentumosok ennek ellenére nekiálltak, de igyekeztek károkozás nélkül dolgozni. Ezt követően leültek a fűre, a lebontott kordonokra. 

A rendőrök fél nyolc után igazoltatni kezdtek mindenkit szabálysértési eljárásra hivatkozva, nem csak az országgyűlési képviselőket, hanem az aktivistákat és az újságírókat is. Hajnal Miklós arra kérte társait, minden igazoltató rendőr adatát kérjék el és tegyenek panaszt az eljárás ellen.

Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője azt mondta a kordonbontás után tudósítónknak, hogy eljöttek, mert korábban megígérték, hogy eljönnek újra, mert azt látják, hogy a hétpontos követelésük továbbra sem teljesült. Azt mondta, hogy akciójuknak aktualitást ad, hogy a héten fogadhatják el a pedagógusok bosszútörvényét és az állami kastélyok magánkézbe adását, és felháborítónak nevezte hogy mindkét esetben rendkívüli eljárásban tárgyalják azt, a társadalmat megkerülve. De ugyanerről szól a kordon is a Karmelita körül – tette hozzá. A korábbinál több rendőr van a helyszínen, ami vagy azt jelenti szerinte, hogy megerősítették a védelmet, vagy ezt valahogy megtudták. Utóbbi lehetőséget riasztónak tartaná. Arra a kérdésre, hogy tart-e titkosszolgálati megfigyelésről, úgy válaszolt, hogy a Pegazus-ügy ismeretében bárki tarthat, őket azonban országgyűlési képviselőként elvileg nem hallgathatják le.

Egyébként rohamsisakos rendőrök várakoztak a Karmelita bejáratánál a kordonbontás előtt. Munkatársunk azt jelentette a helyszínről, hogy egy rendőr arról beszélt a kordont igazgatva, hogy azt mondták neki, erre jönnek majd, ami arra utal, hogy tudtak az akcióról.

A Momentum a kordonbontás után kiadott közleményben azt írta, hogy a státusztörvény ellen tiltakozva bontották le a „hatalom hazug kordonjait. Azokat a kordonokat, ahol a jövőjükért és a tanáraikért tüntető diákokat könnygázzal fújták le és gumibottal verték meg.” „Kiállunk a tanárok mellett, akiket egy bosszútörvénnyel akarnak megfélemlíteni. Megbecsülést, kiszámíthatóságot és versenyképes fizetést érdemelnek, nem bosszútörvényt!” – mondta Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa a kordonbontás után. A Momentum politikusai egy osztálynaplót is vittek a Karmelitához, benne a kormánytagok osztályzataival, akik mindannyian egyest kaptak a magyar oktatásért végzett munkájukért. Pintér Sándor egy óriási vörös karót kapott. Tóth arról is beszélt, hogy a státusztörvény miatt 5000 tanár készül elhagyni a pályát. 

Tóth Endre megpróbálta átadni valakinek az osztálynaplót, de a rendőrsorfal nem engedte át. Ezt követően letette azt a Karmelita lépcsőjére, de egy rendőr felvette és ledobta onnan – jelentette tudósítónk. Fél kilenckor véget ért az akció, a Momentum elhagyta a helyszínt.

A lMomentum 7 pontos követelése:
1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!