A gödi kommunális szennyvízben talált magzatkárosító oldószert a Greenpeace

A gödi kommunális szennyvízben talált magzatkárosító oldószert a Greenpeace

Zajvédő fal a gödi gyár mellett (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlan és szabálytalan módon került akkumulátorgyártáshoz is használt magzatkárosító NMP-oldószer – a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. válaszlevele alapján – a gödi Samsung üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába – írja a Greenpeace.

A Greenpeace-t még február 21-én riasztotta a Göd-Ért Egyesület, miután nagy mennyiségű szennyvíz folyt ki az üzem melletti termőföldre. A zöldszervezet mintákat vett a Samsung-üzem mellett, a „Bócsai körforgalomnál” lévő termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből, amelyben NMP-oldószer jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok. A minták laboratóriumi vizsgálata jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki. Ezekután a Greenpeace adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, a katasztrófavédelemhez, a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, illetve Göd Város Önkormányzatához.

A hatóságoktól érdemi válasz mindezidáig nem érkezett, a DMRV Zrt. viszont az adatigénylésre az alábbi információt küldte a zöldszervezetnek: „2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, „Bócsai körforgalomnál”, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt.”

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője közölte, hogy „a szervezet követeli a történtek teljes kivizsgálását, valamint azt, hogy legyen jogi következménye a szennyezésnek, és tegyenek azonnali lépéseket, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló szabálytalan kibocsátás.” Ez már a sokadik alkalom, hogy Göd városában az emberi egészségre veszélyes méreg került a környezetbe. Korábban ismertté vált – és nem lett kivizsgálva –, hogy a gödi kutak vizében tűnt fel NMP, illetve hogy 2021-ben több mint 80 tonnányi NMP került az üzemből a levegőbe.

A mostani esethez hozzátartozik, hogy egy ideje már érvényes környezethasználati engedély nélkül működik a gödi Samsung-gyár, ennek jogi hátteréről ITT írtunk.