Kijev bírálja, hogy nem léphettek kapcsolatba a Magyarországnak átadott hadifoglyokkal

Kijev bírálja, hogy nem léphettek kapcsolatba a Magyarországnak átadott hadifoglyokkal

Katonák nézik a Kijevben kiállított és harcképtelenné tett orosz harckocsikat és páncélozott jármûveket 2023. június 15-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán diplomaták mind ez idáig nem kaptak hozzáférést az Oroszország által tíz napja Magyarországnak átadott kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyokhoz, és a magyar fél nem kezd „konstruktív párbeszédbe” Kijevvel ebben a kérdésben – ezt kifogásolja az MTI beszámolója szerint Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő. – Az elmúlt napokban sikertelen volt az ukrán diplomaták minden kísérlete arra, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ukrán állampolgárokkal. Ez, valamint a néhányuk hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai Ukrajna védőinek szabad státuszáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak. Valójában elzárva tartják őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik felek jelenlétében zajlik, és megtagadják számukra a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel. A hivatalos diplomáciai csatornák, sajnos, figyelmen kívül hagyják az ukrán fél azon próbálkozásait, hogy konstruktív párbeszédet alakítson ki a magyar hatóságokkal – fejtette ki a szóvivő a Facebookon.

Nyikolenko leszögezte: Budapest ilyen fellépése megkérdőjelezi az ukrán állampolgárok Magyarországra szállításának magyar részről deklarált humanitárius indítékát, és az emberi és alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai egyezmény megsértésének minősülhet. – Az ukrán külügyminisztérium ismételten azzal a követeléssel fordult a magyar félhez, hogy haladéktalanul engedjék be az ukrán konzult az ukrán hadifoglyokhoz, hogy felmérhesse testi-lelki állapotukat, tájékoztassa őket jogaikról, és sürgős konzuli segítséget nyújtson – közölte.

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én szellőztette meg, hogy tizenegy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonát szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette, mondván 11 kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón már arról beszélt, hogy ők valójában nem is minősülnek hadifogolynak, mert Oroszországban kiszabadították mindannyiukat az egyházközi együttműködés keretében. A miniszter állítása szerint minderről tájékoztatták Ukrajnát, az eljárás pedig megfelel a nemzetközi jognak és gyakorlatnak is. Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mi van velük, úgy válaszolt, hogy „nem vagyunk rendőrállam, ezért nem ellenőrizzük őket”.

Címkék: hadifogoly