Kimondta a bíróság, első fokon jogszerű a tanárok hétfői sztrájkja

Kimondta a bíróság, első fokon jogszerű a tanárok hétfői sztrájkja

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk – írja a két pedagógus szakszervezet Facebookos bejegyzésében.

Ez egy elsőfokú bírósági végzés – teszik hozzá. Ez azt jelenti, hogy akkor lesz jogerős, ha egyik fél sem fellebbez. A szakszervezetek a bíróságnak be is jelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát innentől a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e – írják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, és mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel. Így az érintettek a tervek szerint hétfőn, január 31-én, reggel 8 és 10 óra között, megtarthatják figyelmeztető jellegű sztrájkjukat. 

A bírósági döntés előzménye, hogy amikor a PDSZ és a PSZ legutóbb benyújtotta a kormánynak a még elégséges szolgáltatásokról – vagyis a sztrájk alatt fenntartott gyermekfelügyeletről – szóló közös ajánlatot, a minisztériumot képviselő Kisfaludy László helyettes államtitkár megkövetelte volna, hogy a tiltakozó tanárok a sztrájk alatt is tanítsanak. Kisfaludy a tiltakozást teljesen ellehetetlenítő igényt azzal magyarázta, hogy a tanulók tanuláshoz, művelődéshez való joga nem sérülhet. A szakszervezetek nem adták fel és a bírósághoz is benyújtották szolgáltatási ajánlatukat.

A PDSZ hírlevelében is emlékeztet arra, hogy az Emmi államtitkárai jogszerűtlennek minősítették a sztrájkot, felszólították az intézményvezetőket, hogy ne adjanak információkat a szülőknek,sőt, több intézményvezetőt rávettek, hogy „fújják le” a sztrájkot.  

Érdekes módon az Emberi Erőforrások Minisztériuma a bírósági döntéssel szinte egy időben kiadott egy közleményt, amelyben törvénytelennek nevezte a hétfőre tervezett sztrájkot, egyben felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. A tárca álláspontja szerint a szakszervezetek kifutottak az időből, az elsőfokú bíróság határozata – a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt – legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a bíróságon ők nem jelentették be, hogy lemondanak a fellebbezésről.

Egyik olvasónk is arról tájékoztatta lapunkat, péntek délután üzenetet kaptak a szülők az egyik iskola igazgatójától. Ebben az áll, hogy „a kormány és a szakszervezetek között az egyeztetések változatlanul tartanak a jövő hétfőre (01.31.) meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban. Jelenleg a sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja. Hétfőn (01.31.) várjuk gyermekeiket az iskolába.” Mint hozzáteszik, a gyermekeket reggel 8 órakor várják az iskolába.