Koronatanú: Schadl azt ígérte, a kenőpénz felét átadja Völnernek

Koronatanú: Schadl azt ígérte, a kenőpénz felét átadja Völnernek

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Schadl György azt ígérte, a kenőpénz felét továbbadja Völner Pálnak – jelentette ki a bíróság előtt az ügyben zajló perben a koronatanúnak nevezett F. Vivien. A tanúvallomásról a Telex számolt be. F. Vivien korábban Schadl bizalmi emberének számított, közel tíz évig dolgozott vele, és a „Házipénztár”, valamint az „EgyenlegMoncsi” nevű Excel-táblázatokban minden pénzmozgást dokumentált. F. vádalkut kötött az ügyészséggel, és részletesen vallott Schadl ügyeiről.

A vádirat szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki a volt igazságügyi miniszterhelyettessel, és rendszeresen kettő-ötmillió, összesen legalább nyolcvanhárom millió forintot adott neki. Völner ezért cserébe vállalta, hogy elintéz bizonyos dolgokat a végrehajtói kar volt elnökének kérésére. Így például végrehajtói kinevezéseket is bevállalt a kenőpénzért cserébe.

F. Vivien kifejtette, 2011 óta ismeri Schadl Györgyöt, Völnerrel pedig néhányszor találkozott a végrehajtói irodában. Eleinte csak a pénzügyi feladatokat kellett ellátnia a koronatanúnak, később viszont már olyan feladatokat kapott, amelyek Schadl privát ügyeihez tartoztak. F. Vivien elmondása szerint többször jelezte, hogy ezt nem szeretné. Amikor már sokszor jelezte, hogy túl sok a feladat Schadl ingatlanjaival és cégeivel, akkor a férfi felvette sofőrnek M. Viktort – ő szintén ott ül a vádlottak padján. Schadl a koronatanú elmondása szerint régóta az irodája páncélszekrényében tartotta pénzét, de azt először papíralapon vezette egy másik munkatársa. Ebből lettek aztán a „Házipénztár”, illetve „EgyenlegMoncsi” nevű Excel-táblázatok. A páncélszekrénybe kerültek Schadl ékszerei, családi vagyonnyilatkozatai, de még autókulcsok is. A szekrényhez F. Vivien mellett hozzáfért még M. Viktor. F. Vivien szerint az is nagyobb összeget jelentett, amikor öt-tízmillió forintok kerültek a páncélba, és ebből fizették az építési vállalkozót is.

A koronatanú kifejtette, Schadlnak „jó szokása volt kölcsönt nyújtani, többen kaptak tőle. (…) Nem önzetlenül, de ha úgy ítélte meg, adott”. Szerinte azért tette ezt, hogy lekötelezze, akinek ad. Kapott kölcsön M. Viktor és F. Vivien is, utóbbi azért, hogy abból ingatlant vegyen. Schadl egy ponton felvetette ezt is, hogy ha már F. Vivien is részt vesz az egészben, kapjon ő is valamennyit a pénzből. Ő pedig elmondása szerint „sajnos” elfogadta ezt, negyvenmillióhoz jutva, készpénzben. A koronatanú kifejtette továbbá, Schadl emelt hangon mondta neki azt is, hogy ne beszéljen hülyeséget, értse meg, hogy a felét kéri az osztaléknak, és ennek a felét fogja továbbadni Völnernek. „Amikor Schadl ezt a nevet említette nekem, tudom, hogy szégyen, de nem tudtam, kiről van szó, én is az interneten néztem utána”, állította F. Vivien.