Köszönő levelet írt Orbán Viktor a román kormányfőnek

Köszönő levelet írt Orbán Viktor a román kormányfőnek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k), Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben mondott köszönetet Marcel Ciolacu román kormányfőnek Orbán Viktor miniszterelnök a napokban lezajlott bukaresti tárgyalásaikért, valamint a tusnádfürdői szabadegyetem zavartalan lebonyolításának biztosításáért – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

„Szeretném megköszönni, hogy Bukarestben fogadott. Köszönöm Önnek és a román hatóságoknak, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem biztonságát megteremtették, és a mai beszédem békés és zavartalan lebonyolítását lehetővé tették” – írta román kollégájának Orbán Viktor. Hozzátette: a kettejük szerdai találkozója során született felvetések végrehajtásában számíthat a támogatására és az együttműködésére.

A levél annak fényében különösen érdekes, hogy Orbán szombat délelőtt azzal indította beszédét, hogy érkezése előtt kapott egy útmutatót a román külügytől, amelyben azt kérték, ne beszéljen olyasmiről, ami a román érzékenységet sérti, a nemzeti kisebbségekről, a kollektív kisebbségi jogokról és olyan közigazgatási egységekről, amelyek nem léteznek. A miniszterelnök szerint Erdélyre és Székelyföldre gondolhattak. A román miniszterelnökre is tett megjegyzést, szerinte mióta ő a miniszterelnök, Ciolacu a 20. román kollégája.