Közel 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Közel 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Neszmély, 2023. december 26.
Árad a Duna Neszmélynél 2023. december 26-án. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot.
MTI/Bodnár Boglárka

Fotó: Bodnár Boglárka

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulására lehet számítani, csaknem 1200 kilométeren árvízvédelmi készültség van érvényben – erről tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője karácsony másnapján az MTI-t. Siklós Gabriella elmondta, a Duna a fővárosnál csütörtökön tetőzik majd.

Nagybajcsnál hétfőn este hat körül 612 centiméter volt a vízállás, Gönyűnél 19-22 óra között 558 centiméter. Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár, a Vág folyó pedig, amely a városnál kerül a Dunába, a vártnál több vizet hozhat. Komárom alatt így magasabb tetőzésekre, lassabb apadásra kell számítani.

Budapestnél kedden délelőtt tízkor 636 centiméteres vízszintet jeleztek, a tetőzés pedig 680 körül várható csütörtökön, a reggeli órákban. A rakpart magasságát, ami 645 centiméter, kedden délután érheti el a folyó, a rakpart szintje alá pedig majd csak pénteken kerülhet a vízállás. Baján ehhez képest a tetőzés egyenesen 810 centiméter körül alakulhat pénteken-szombaton.

A Lajtán, Mosonmagyaróvár mellett szintén árhullám vonult le, kedden hajnalban elsőfokú készültség is volt érvényben. Szerdán további áradás várható, ráadásul a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel. Győrnél nem ilyen súlyos a helyzet, ott első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mértek, de további jelentős emelkedés már nem valószínű.