Lakatos Oszkár: „Vége van az Országos Roma Önkormányzatnak”

Lakatos Oszkár: „Vége van az Országos Roma Önkormányzatnak”

Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki teendőket ellátó elnökhelyettese. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mélységesen sajnálom, nagy kudarcként élem meg az elmúlt harminc évet, ami ide vezetett” – mondta Sárközi Károly, az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselője az ORÖ szerdán tartott rendkívüli közgyűlésén. A Népszava beszámolója szerint előzőleg Lakatos Oszkár, az elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes beszélt arról, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy rendeződjön az ORÖ anyagi helyzete. Nem járt eredménnyel. Már a harmadik negyedévnél tartunk, amikor az országos önkormányzat nem kap állami támogatást. A Belügyminisztérium ugyanis több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től: olyan tartozásokról van szó, amelyek még az előző ciklus idején, a Farkas Flórián vezetésével létrejött Híd a munka világába szövetkezet és más hasonló programok révén keletkeztek.

A tartozást azonban – állítja Lakatos Oszkár – az országos önkormányzat már visszafizette. A belügyi tárca szerint a működési támogatásból ezt nem tehette volna meg. Más bevételi forrása viszont az ORÖ-nek nincs, és ezzel mindenki pontosan tisztában volt akkor is, amikor a roma érdekképviselet részletfizetési megállapodást között az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), a Belügyminisztérium jogelődjével. Lakatos Oszkár már tavaly nyáron is arról beszélt, hogy a törvény szerint járó állami finanszírozás elmaradása és a jogtalannak minősített kormányzati követelések miatt „technikai csőd” fenyegeti az ORÖ-t. A helyzet azóta csak romlott. A rendkívüli közgyűlésen elhangzott, hogy a képviselők háromnegyed év óta nem kapnak tiszteletdíjat és az ORÖ hivatalának munkatársai is hosszú hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak. Elfogyott a türelmük és a pénzük, egymás után mondanak fel.

Mivel állami támogatás hiányában az ORÖ sem a rezsit, sem a béreket nem képes fizetni, a tartozás egyre halmozódik, már meghaladja a másfél milliárd forintot. A közgyűlésen szóba került: alaptörvénybe ütközik, hogy egy országos önkormányzat nem kapja meg a nemzetiségi közfeladatok ellátásához szükséges forrásokat. Ilyen körülmények között az idei költségvetés elfogadására sincs lehetőség. Többen hangsúlyozták, hogy „teljesen ellehetetlenült” az ORÖ működése. A fideszes Sztojka Attila szervezete, a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) indul majd az országos roma nemzetiségi választáson. Volt, aki kérdésbe csomagolva annak a gyanújának adott hangot, hogy ez összefüggésbe hozható az ORÖ elleni fellépéssel. A közgyűlés után a lap kérdésére Lakatos Oszkár kijelentette: „Ez már nem technikai, hanem gyakorlati csőd. Vége van az ORÖ-nek”.