A veszélyhelyzetek miatt 2020 óta nem lehet kilépni a honvédségtől, egyre rosszabb a morál

A veszélyhelyzetek miatt 2020 óta nem lehet kilépni a honvédségtől, egyre rosszabb a morál

Résztvevők Gödöllőn, a nemzeti katonai zarándoklat és családi nap alkalmából a máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika szabadtéri oltáránál katonai tiszteletadással bemutatott ünnepi szentmise előtt 2022. szeptember 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb az elégedetlenség a Magyar Honvédségnél, mivel 2020 április eleje óta nem mondhatnak fel a katonák, még azokat sem engedik távozni, akiknek időközben lejárt a szerződésük. Csak parancsnoki engedéllyel válthatnának, de a fluktuáció miatt szintre senkit sem engednek el – írja a 24.hu. Júniusban járt le a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet, amely alatt nem mondhattak fel a katonák, de még előtte kiderült, hogy új veszélyhelyzetet léptet életbe a kormány, ezúttal háborúst, ráadásul határidő nélkül.

Nem írható le szavakkal, mennyire csalódottak vagyunk. Nagyon sokan érezzük úgy, hogy váltani szeretnénk, de nem tudunk, ketrecbe vagyunk zárva – panaszolta a portálnak egy neve elhallgatását kérő, honvédségi középvezető, akit nagyon frusztrál, hogy az orosz-ukrán háború miatt elrendelt intézkedés nyomán nem élhet önrendelkezési jogával. Rendkívül ritka, hogy valakit elengednek, én magam is hiába kértem, a parancsnokom különösebb indoklás nélkül megtagadta – jegyezte meg a forrás, aki szerint egyértelműen a fluktuációt akarják így megállítani. Azt mondta, boldogan visszafizetné a hathavi fegyverpénzt is, ahogy lemondana a fizetésemelésről is, csak engedjék végre el. „Képzelheti, hogy milyen lehet a morál a honvédelemnél, ahol akarata ellenére tartják ott az emberek egy részét” – tette hozzá.

„Elapadt a jelentkezők száma, ezért akarják bármi áron megtartani az embereket. A mi dandárunknál 2020-ban még ötször tudtunk alapkiképzést tartani összesen ötszáz jelentkezőnek, idén eddig egy kiképzés jött össze, mindössze negyven fővel” – hozott fel egy példát. Állítása szerint hatalmas a politikai nyomás a parancsnokokon, hogy ne engedjék el az elvágyókat, így csak kivételes esetekben járulnak hozzá a távozáshoz, például, amikor valaki a beteg családtagja ápolására hivatkozva kéri a leszerelését.

A katonák leginkább a túlterheltség és az alacsony bérezés miatt hagynák ott a honvédséget. A veszélyhelyzetben ugyanis megnövelték a szolgálatteljesítési kötelezettség idejét, ami a heti 60 órát is elérheti, noha korábban az általános szolgálati rendben 40 órát kellett szolgálatba lenniük – tette hozzá a 24.hu. A portál kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de másfél hét alatt sem kaptak választ a kérdésekre.