Kinek a sebességmérője? Száguldozók, tragédiák és traffipaxot vásárló önkormányzatok

Kinek a sebességmérője? Száguldozók, tragédiák és traffipaxot vásárló önkormányzatok

Üzembe helyezték a Nagykovácsi úti sebességmérőt a II. kerületben, 2023. július 13-án. (Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gázolásos tragédiák árnyékolják be 2023 első félévét a fővárosban: idén már egy gyalogos és egy kerékpáros is a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel közlekedő sofőrök áldozata lett Budapest belvárosában. Az önkormányzatok számos eszközzel igyekeznek elejét venni a száguldozásnak. Telepíthetnek például fekvőrendőröket, de az is előfordul, hogy a traffipaxok beszerzésének költségét is állják. Az azonban vitatott kérdés a polgármesterek körében, hogy az önkormányzatok átvállaljanak-e állami feladatokat – ebben az esetben a rendőrség feladatát. A II. kerületi önkormányzat szerint nekik a lakosság érdekeit kell nézniük, ezért hét új traffibox telepítését finanszírozzák idén. De az alpolgármester szerint a büntetések szigorítására is szükség lenne.

Hét új sebességmérő helyszín áll szolgálatba a II. kerületben, melyek közül már üzembe helyezték az elsőt, a Nagykovácsi úti sebességmérőt – jelentette be Facebook-oldalán csütörtökön Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.  A traffipaxok kihelyezését az önkormányzat saját forrásból finanszírozta, összesen közel 60 millió forintot költöttek erre. A hét új sebességmérő beszerzése már  jóval régebben – az Árpád-hídi tragédia és a Harminckettesek terénél februárban történt gázolás előtt – folyamatban volt. 

– Hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy a magyar közlekedési morál színvonala igen alacsony. A KRESZ előírásait az állampolgárok egy része vagy nem ismeri, vagy magasról tesz rá, mert nincs mögötte szigorú szankciórendszer – mondta a Magyar Hangnak Varga Előd Bendegúz, a II. kerület alpolgármestere az Árpád-hídon gyorshajtás miatt bekövetkezett, tragikus balesetre reagálva.  Minimális szabálysértési bírságok szabhatók ki, amelyek nem elegendők, hogy visszatartsák a jogsértésektől az esetenként veszélyesen felelőtlen autóvezetőket. Még a most tervezett emelés után is megmosolyogtatók a büntetési tételek. Közben más országokban ennél jóval drasztikusabb szankciók is előfordulnak, amelyekkel maximálisan egyetértek: ilyen például a jövedelemarányos büntetés, vagy nagyon súlyos esetben a jármű ideiglenes vagy akár végleges elkobzása – tette hozzá az alpolgármester.

A napokban Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszélt egy sajtótájékoztatón arról: tárcája és a Belügyminisztérium megkezdte a KRESZ felülvizsgálatának előkészítését, és szerinte felül kell vizsgálni a B-kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételeit is, mivel szerinte „sem a gépjárműpark, sem a vezetési képességek nem megfelelőek” Magyarországon.

Nincs rendőr, aki betartassa a szabályokat?

Varga Előd Bendegúz elmondása szerint a II. kerületben nem rendszeres az illegális autóversenyzés, de az jellemző, hogy egyes gépjárművezetők hajlamosak „kipróbálni az autó végsebességét” az Árpád fejedelem útján. – Érezhető, hogy nincs, aki betartassa a szabályokat, mert a rendőrség állománya folyamatosan csökken. Az élőerő hiányát technikai háttérrel lehet ellensúlyozni. Erre vállalkozott a II. kerületi önkormányzat, amikor úgy döntött: a rendőrséget hét sebességmérő beszerzésével segíti – mondta Varga Előd Bendegúz.

Elmondása szerint olyan helyszíneken telepítik a sebességmérőket, ahol a rendőrség és a lakosság is gyakran tapasztal gyorshajtást. – A Nagykovácsi úton, Adyliget központjában buszmegálló, játszótér, park és zebra is található, ezért indokolt volt a 40-es tábla, ez azonban nem volt elegendő, sokan továbbra is 50-60 km/órával hajtottak át itt, de 104 km/órás sebességet is mértek – indokolta a napokban telepített traffipax szükségességét a polgármester. A sebességmérő helyszínek kiépítése mellett az önkormányzat hozzájárul a jövőben a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, amennyiben a résztvevők önként megtekintenek egy baleset-megelőzésről szóló dokumentumfilmet, és részt vesznek egy plusz elsősegélynyújtó tanfolyamon.

Kinek a sebességmérője?

A közlekedés rendjének betartatása, így a sebességmérés, többek között a 24 órás traffipaxok kihelyezése is a rendőrség feladata, de az önkormányzatok nem egyszer átvállalnak ezzel kapcsolatos költségeket, hogy hozzájáruljanak a helyi közlekedési problémák megoldásához.

Az ehhez hasonló, állami feladatokat érintő önkormányzati beruházásokat nem minden önkormányzati vezető tartja célravezetőnek. Schmidt Jenő (Fidesz), Tab polgármestere a Magyar Hangnak adott interjújában például úgy foglalt állást: „a helyi közpénz elherdálásának” tartja, amikor az önkormányzatok állami feladatokat vállalnak át – például hozzájárulnak az iskola vagy a posta működtetéséhez – hiszen a rendelkezésre álló forrásokból az önkormányzati feladatokat – többek között az orvosi ügyelet üzemeltetését, szociális és kulturális feladatokat – kell ellátniuk a településeknek, és a helyi adóbevételek jelentős része elmondása szerint már így is a kormányzat által rájuk delegált feladatokra megy el. 

Varga Előd Bendegúz a Magyar Hangnak erre úgy reagált: az önkormányzat a traffipaxok finanszírozásakor a lakosság érdekeit tartja szem előtt. – Érzékeljük, hogy a rendőrség anyagi forrásai szűkösek, és a II. kerülti lakosok érdekeit nézzük. Ezt mutatja az is, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor felújításának költségeit is vállalta az önkormányzat. A polgármester szokta mondani, hogy mi nem mutogatunk másokra, hanem cselekszünk – mondta a Magyar Hangnak Varga Előd Bendegúz.

Egymásnak esett a kormány és a főváros

A főváros és a Budapesti Rendőr-főkapitányság még februárban, a Harminckettesek terén történt gázolás után egyezett meg arról, hogy együttműködve négy új traffipaxot helyeznek ki Budapesten. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere akkor azt fejtette ki, hogy a gyorshajtás megelőzésére és szankcionálására is alkalmas az éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszer kiépítése a városon belül, ebben az elsődleges feladat a rendőrségé, de van teendője a fővárosi közútkezelőnek is, közöttük az együttműködést felgyorsítják. 

A főpolgármester az Árpád-hídon történt tragédia után arról posztolt, hogy bár a kamerák felszerelése állami feladat „a bírságokból befolyó pénzzel együtt”, de „mi nem várunk tovább rájuk”. Azt írta: a főváros 48 sebességmérő kihelyezését készítette elő, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan működésbe hozhatják őket.

A kormány pedig válaszul azt vetette a főváros szemére, hogy bár a BRFK korábban kezdeményezte traffipaxok telepítését, a főváros – állításuk szerint – nem biztosította a megígért talapzatot és áramellátást. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett: a főpolgármester „csak szavakban” támogatta a traffipaxok telepítését. – Látjuk, hogy kormányinfóig terjedő vita bontakozott ki a főváros és a Kormány között négy traffipax telepítése kapcsán. Meggyőződésünk, hogy az egymásra mutogatás gyakoriságát és a bürokráciát is érdemes csökkenteni, amikor baleset-megelőzésről van szó. Lépéseket kell tenni, és mi ma megtettük az elsőt – kommentálta az esetet Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere a Nagykovácsi úti sebességmérő átadásakor.