Ellenzéki politikusok Novák jelöléséről: még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb az államfői posztra

Ellenzéki politikusok Novák jelöléséről: még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb az államfői posztra

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben. De Novák Katalin nem az a személy – írja Facebook-bejegyzésében Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnökjelölt.

A bejegyzés előzménye, hogy Orbán Viktor a keddi rendkívüli Kormányinfón bejelentette, a Fidesz Novák Katalint jelöli a következő köztársasági elnöknek, majd pedig Novák Katalin közölte, hogy elfogadja a felkérést.

Márki-Zay úgy véli, Novák „még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak.”

A miniszterelnök-jelölt szerint alkotmányos követelmény a köztársasági elnökkel szemben, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. – Novák Katalin ezzel szemben a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke. Orbán Viktoros fülbevalót hord, a Fidesz elnökéhez végletekig lojális, az ország nagyobbik fele által nem támogatott jelölt – fogalmaz az ellenzéki politikus.

– Novák Katalint személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért, és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan – zárja posztját a hódmezővásárhelyi polgármester.

Nem rajong a Fidesz jelöltjéért a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc sem, aki az államfői hivatás megalázásának nevezi Novák jelölését a Göncz Árpád fényképével illusztrált bejegyzésében. Mint írja, „elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok. Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet.”

Jakab Péter, a Jobbik elnöke is a közösségi oldalán reagált az Orbán által tartott Kormányinfóra, s többek között azt írja: „Ha Orbán nyer, nemváltó műtétet továbbra sem akarnak majd a gyerekek, az életszínvonal pedig marad olyan, mint most. Egy változás lesz: Áder János helyett Novák Katalin fog őrködni a nemzet megosztottsága felett.”

Donáth Anna, a Momentum elnöke is hozzászólt a témához: „Magyarországon ma úgy derül ki, hogy ki lesz az ország legfőbb közjogi méltósága, államunk elnöke, hogy Orbán Viktor bejelenti. Az emberek pedig csak ülhetnek, nézhetik, hallgathatják a bejelentést.” 

Az EP-képviselő szerint a szociális válság és a politikai megosztottság indokolná azt, hogy olyan ember legyen Magyarország köztársasági elnöke, aki a pártok felett, azokon átívelően testesíti meg a nemzet egységét. „Ebben még a korábbi Alkotmányunk és a mostani Alaptörvény is hasonlóan rendelkezik. Jól is van ez így, hiszen a nemzetegyesitő munkára szükség van” – fejtegeti a politikus.

– A nemzet egységét a nemzet felhatalmazásával lehet és kell képviselni. Ideje visszaadni a jelölés és a választás jogát az embereknek, eljött az ideje a közvetlen köztársasági elnökválasztásnak, hogy egy békésebb, összetartóbb és egységesebb országot építhessünk – zárja posztját Donáth Anna.