Márki-Zay Péter: A közös aláírágyűjtés újra mozgósítani tudja a változást akarókat

Márki-Zay Péter: A közös aláírágyűjtés újra mozgósítani tudja a változást akarókat

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közös ügy, a közös aláírásgyűjtés újra mozgósítani tudja a változást akarókat – írta a kézműtétje után lábadozó Márki-Zay Péter, közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt hétfő esti Facebook-posztjában. 

Mint írta, „fantasztikus látni, hogy az ünnep előtti készülődés és a hideg ellenére rengetegen állnak meg egy percre, hogy aláírásukkal támogassák az egységes ellenzék népszavazási kérdéseit.”

Arra buzdított mindenkit, hogy „vegyük végre kezünkbe a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítését és kényszerítsük ki, hogy a kormány a magyarok érdekeit védje, ne pedig a fideszes kiváltságosok és Kína érdekeit! Most bebizonyosodik, hogy van igény a demokráciára Magyarországon.” Hozzátette: „a nyílt diktatúra irányába lépkedő NER egyre több ember számára válik élhetetlenné. Tisztelet az aktivisták ezreinek és a kormányváltást akaró tömegeknek.”

December 15-én kezdték az ellenzéki pártok a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekhez az aláírások gyűjtését. Kormányváltó népszavazásról beszélnek, amely az álláskeresési járadék időtartamát emelné és eltörölné az úgynevezett Fudan-törvényt.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje pénteken, a Tolna megyei Bátaszéken azzal indította az aláírási kampányt, hogy a Baranya, Somogy és Tolna megye ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjeinek társaságában aláírta az ívet. Mint akkor elmondta, a Fudan Egyetemre, illetve a Diákvárosra vonatkozó kérdés esetében azt mondhatják ki az emberek, hogy „ne Orbán Viktor döntse el, hogy egy kínai kommunista migránsegyetemnek adjanak több adófizetői pénzt, mint az összes magyar egyetemnek együttvéve”. Mindez nemcsak ostobaság lenne, hanem a haza elárulása is. A „kínai kommunista migránsegyetem” helyett a vidéki magyarok fővárosban tanuló gyermekeinek kell megfizethető szállást építeni tanulmányaik idejére – fűzte hozzá.

A másik – szerinte hasonlóan fontos – kérdés arról szól, „akarjuk-e azt, hogy Magyarországon legyen a legrövidebb álláskeresési támogatás az egész Európai Unióban, vagy elfogadjuk, hogy a Covid idején ne három, hanem kilenc hónap legyen az álláskeresés támogatott időszaka”.

Húszezer aláírás?

Néhány tízezer aláírást gyűjtött eddig össze a hvg.hu információi szerint az ellenzék hétfő reggelig. Pontos számot hivatalosan nem közölnek egyelőre a szervezők, de a lapnál úgy tudják, a csütörtökön kezdődött aláírásgyűjtésről hétfő délelőtt kérték be először a részeredményeket, és meg nem erősített információik szerint 20 ezer körüli szignóról futottak be adatok, bár ezek nem teljesen naprakész számok lehetnek. A Hvg.hu úgy számol,. hogy a kérdésenként 200 ezer aláírást január közepére kellene összegyűjteni, hogy a népszavazásra a parlamenti választással egy időben sor kerülhessen. Információik szerint vannak választókerületek, ahol már szombaton, illetve vasárnap el is fogytak a kiosztott ívek, vagyis már az első néhány napban össze tudtak gyűjteni kérdésenként 3000-nél is több támogató szignót.

Az aláírásgyűjtési kampányért felelős Zaránd Péter (ő Márki-Zay Péter kampányfőnöke is) azt mondta, a vártnál sokkal jobban halad az aláírásgyűjtés, és nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt közben arról panaszkodott, hogy gyűjtenék ők az aláírásokat, de nem kaptak eleget. Hadházy Ákos segítséget ígért nekik.