Még az államtitkár is beállna felügyelőnek, hogy sikeresen lemenjenek az érettségi vizsgák

Még az államtitkár is beállna felügyelőnek, hogy sikeresen lemenjenek az érettségi vizsgák

Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. április 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár is kérte beosztását az érettségi felügyelők közé – derült ki az iskoláknak küldött minisztériumi levélből, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) osztott meg a Facebook-oldalán.

Az államtitkár az érettségi részleteit tisztázó levelében hangsúlyozta, a kormány igyekezett figyelembe venni a járványhelyzetet, a vizsgázók és a pedagógusok biztonságát, illetve a felvételiben érintettek érdekeit. Az érettségi időpontjáról a döntés járványügyi szempontok szerint született meg. Hozzátette, a várható május eleji tetőzés ellenére kérdéses, hogy mennyire javul majd a helyzet az országban később. Maruzsa Zoltán elmondta, tudja, hogy nagyon rövid idő alatt kell az intézményeknek megszervezni a vizsgákat, ezért köszönetet mond a helytállásért minden pedagógusnak.

Az államtitkár szerint az érettségik lebonyolításának legfontosabb feltétele az elegendő mennyiségű felügyelőtanár biztosítása. Kiemelte, ha nincs megfelelő számú felügyelő, akkor olyan tanári végzettséggel rendelkező pedagógusok is bevonhatók, akikkel az intézmény nem áll jogviszonyban. Kérte az intézményeket ugyanakkor, ha nincs elég kolléga, azt időben jelezzék a fenntartók számára.

Ha a járvány az érettségi időpontjának „mozgatását" indokolja, dönt róla a kormány | Magyar Hang

Maruzsa Zoltán beszélt erről egy friss videóban. A vizsgák ugyanis épp a járvány tetőzésének másnapján indulnának.

Maruzsa elárulta, személyesen is kérte beosztását az érettségit felügyelők közé.

A kormány korábban bejelentette, május 4-én tartják az érettségi vizsgákat, amelyekre idén csak írásban kerül sor, a szóbeli érettségik elmaradnak. Miután Orbán Viktor egy megjegyzéséből kiderült, a szakemberek szerint a járvány május 3-án tetőzhet Magyarországon, számos szakmai szervezet kezdett tiltakozásba az érettségi időpontja miatt. A Pedagógusok Szakszervezete azt kérte a kormánytól, teszteljék az érettségizőket, a PDSZ pedig koordinált szabadságkivétellel hiúsítaná meg a szerintük veszélyes vizsgákat.

– Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont mozgatását indokolják, a szükséges döntést a kormány meg fogja hozni – reagált az aggályokra Maruzsa Zoltán hétfőn.