Megszületett a bérmegállapodás a Volánbusznál

Megszületett a bérmegállapodás a Volánbusznál

A bérmegállapodás aláírói, Baranyai Zoltán, Pafferi Zoltán és Dobi István (Fotó: Volánbusz Zrt.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beadta a derekát a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is, így szerdán megszületett a bérmegállapodás a sztrájkoló buszosokkal. Korábban megírtuk, Lázár János történelminek nevezte az egyezséget, kiemelve azt a két szervezetet, amelyik másféle megállapodást szorgalmaztak. Közülük a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) csatlakozott előbb az aláírókhoz, majd a SZAKSZ is elfogadta a csoportszintű bérmegállapodást. A SZAKSZ a bérajánlatot korábban elfogadhatatlannak nevezte, ezért hirdetett többször is sztrájkot, bruttó 90 ezer forintos fizetésemelést követelve erre az évre.

A Volánbusz Zrt. közleménye szerint az érintettek „józan döntést hoztak, és ezzel megvédték a januártól érvényes béremelést”. Három év alatt így átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbéremelést garantál a MÁV-Volán-csoport a munkavállalóknak, a bérfejlesztés első eleme pedig már a januári bérekben is érvényesül. Bruttó 600 ezer forintos alapbérig átlagosan 17 százalékos, legalább havi bruttó 70 ezres emelésre lehet számítani. Az említett összeg fölött keresők egységesen bruttó 102 ezres bérfejlesztést kapnak. Részmunkaidő esetében a munkaidő arányában változnak az összegek.

A buszvezetők húsz százalék feletti béremeléshez jutnak így ebben az évben, a különféle pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezres többlethez jutva. A munkavállalók jogi garanciát kaptak arra is, hogy a következő két évben a bérük az infláció felett fog növekedni. „A vállalatvezetés és az érdekképviseletek közös erőfeszítéseinek köszönhetően az alkalmazottak a lehetőségekhez mérten legkedvezőbb ajánlatot kapták a tulajdonostól. A bértárgyalások folytatása érdemi jövedelemkiesést jelentett volna minden egyes munkavállalónak, azok számára is, akik már az elmúlt napokban szerettek volna élni az ajánlattal. A Volánbusz üdvözli a megállapodást, amely valódi jövedelemnövekedést és kiszámíthatóságot biztosít munkavállalóinak már 2024 elejétől” – írta közleményében a cég.