Megunta a Fidesz saját polgármestere egyeduralmát

Megunta a Fidesz saját polgármestere egyeduralmát

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után Szekszárdon 2016. február 23-án. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A polgármester a neki nem tetsző közgyűlési döntéseket nem hajtja végre. Ha valaki nem úgy bólogat, ahogy ő kéri, nem úgy táncol, ahogy ő fütyül, akkor pillanatok alatt mehet a hivatalból. A polgármester ilyen dolgait nem tudjuk elfogadni – jelentette ki a csütörtöki szekszárdi közgyűlésen napirend előtt Máté Péter, a helyi Fidesz frakcióvezetője. Máté Péter szerint a fideszes polgármester azért akarta táppénz alatt kirúgni a hivatalból a város jegyzőjét, Gábor Ferencet, mert a szakember egy zárt ülésről kiküldte az ott szakértőként megjelenő embert, ugyanis nem volt meg az ehhez szükséges végzettsége (információink szerint a jegyző Posta Zoltánt, Ács Rezső kereszténydemokrata alpolgármesterjelöltjét küldte ki, akinek megválasztásáról mai közgyűlésen kellett volna dönteni).

A fideszes frakcióvezető példaként hozta fel, hogy a polgármester a mai napig nem utaltatta el a város büszkeségének számító KSC Szekszárdnak megszavazott támogatást, pedig a klub nehézségekkel küzd, és a közgyűlés már régen megszavazta a pénzt a csapatnak. Leszögezte azt is: a fideszes polgármester sem a Fidesz, sem az ellenzéki frakció véleményét nem hallgatja meg, csak felhatalmazás nélküli emberek véleményére ad, amit a Fidesz nem tud elfogadni. Hozzátette: azt kéri a két frakciótól, hogy erősítsék meg hivatalában a  jegyzőt. Amikor Posta Zoltán alpolgármesterré választása került napirendre, újra a Fidesz politikusa kért szót, és kijelentette, szeretnének a közgyűlés számára hatalmat szerezni, ezért módosítani akarják az SZMSZ-t.

– A szünet után a Fidesz javaslatára az Éljen Szekszárd támogatásával több fontos döntést hoztunk. Visszavettük végre azokat a jogköröket a polgármestertől, amelyeket a pandémia alatt vont el és azóta sem adott vissza a közgyűlésnek. A jogköröket a testület gazdasági és pénzügyi bizottsága kapja meg, amelyekből visszahívják a külsős tagokat (így többek között Posta Zoltán alpolgármester-jelöltet is). A bizottságban egyenlő arányban lesznek a fideszes és az ÉSZ-es képviselők, így konszenzussal kell majd döntést hozni – mondta lapunknak az ülés után Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióvezetője. Szintén a Fidesz javaslatára – ÉSZ-es támogatással – megszüntették az egyik alpolgármesteri státuszt, amit pénzügyi okokkal indokoltak, így Ács Rezső jelöltjéből nem lesz alpolgármester. Megszüntették a nemrég létrehozott polgármesteri titkári státuszt (azt is Posta töltötte be) és a covid védekezéssel és az Allende utcai rendelővel kapcsolatos tanácsnoki állást is. Ez utóbbit Zaják Rita töltötte be, aki 2021-ben elhagyta az ÉSZ frakciót, megszüntetve ezzel a szervezet közgyűlési többségét, és azóta rendre a polgármesterrel szavazott. Bomba Gábor leszögezte: örül neki, hogy végre a Fidesz is kártékonynak látja a polgármester tevékenységét, és reméli, hogy a következő másfél évben eljön a nyugalom, és a város elindul a haladás útján. Hozzátette azt is, az ő javaslatára határozatot fogadtak el arról is, hogy Szekszárdon nem épülhet akkumulátorgyár.

A mai történések előzménye, hogy szerdán a szekszárdi Fidesz-frakció tiltakozó nyilatkozatot adott ki saját polgármestere, Ács Rezső döntése ellen.

Mint írták, a Szekszárd MJV jegyzőjének jogellenes eltávolításával kapcsolatban hozott polgármesteri döntéstől a Fidesz frakció tagjai elhatárolódnak. „A döntés a város érdekét nem szolgálja, az önkormányzatnak és az adófizetőknek jelentős kárt okoz. Jegyző úr elmúlt 3 évben végzett munkájával maximálisan elégedettek vagyunk. A város érdekében felszólítjuk Ács Rezső polgármester urat, hogy azonnal intézkedjen a hivatal jogszerű működésének helyreállítása érdekében és helyezze vissza pozíciójába dr. Gábor Ferenc jegyzőt.”

Lapunk értesülése szerint Ács Rezső képviselője kedden közölte a hivatali dolgozókkal, hogy a polgármester felmentette a jegyzőt, az indok bizalomvesztés. Úgy tudjuk, a jegyző az előző képviselőtestületi ülés zárt részéről kiküldte Posta Zoltánt, Ács Rezső kereszténydemokrata, ám nem testületi tag alpolgármester-jelöltjét, pedig neki „polgármesteri felhatalmazása” volt a részvételre.

A Fidesz Ács Rezsőt felszólító nyilatkozata után két órával körlevelet küldött körbe az aljegyző a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, amiben azt közölte velük, hogy a jegyző mégis marad a helyén. Az aljegyző azt írta, hogy kedd délután a polgármester és Gábor Ferenc telefonon beszéltek egymással, és akkor vissza lett vonva a felmentés, így a jegyző kinevezése hatályos. Azt is hozzátette, hogy több tanúja is volt ennek a beszélgetésnek. Ugyanakkor erről csak szerda délben tájékoztatták a hivatal munkatásait, miután a Fidesz-frakció megírta a tiltakozó nyilatkozatát.

Címkék: Szekszárd, Ács Rezső