Müller Cecília: Növekszik a kórházi ellátásra szorulók aránya

Müller Cecília: Növekszik a kórházi ellátásra szorulók aránya

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma tárgyal az ideiglenes határzár meghosszabbításáról a kormány – derült ki az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert rendőr alezredes, a törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, ennek részleteiről a csütörtöki kormányinfón számol majd be Gulyás Gergely Minszterelnökséget vezető miniszter.

Müller Cecília országos tiszti főorvos megismételte a reggeli járványügyi adatokat. Mára virradóan 894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust. Ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A mai adat egyébként 43-mal több a keddi adatnál. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett, 5890-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 806 fő. Az aktív fertőzöttek 37, az elhunytak 53, míg a gyógyultak 38 százaléka budapesti.

A tiszti főorvos kiemelte, hogy növekszik az intézményi ellátásra szorulók száma és aránya is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy náluk középsúlyos vagy súlyos lefolyású a koronavírus által okozott betegség. A friss adatok szerint 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen (tegnap 755-en voltak kórházban és 51-en lélegeztetőgépen). Müller Cecília elmondása szerint 10-12 ezerrel növekszik a naponta elvégzett tesztek száma. Hozzátette, hogy akinél felmerül a fertőzés gyanúja, ingyenesen végzik el a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet.

Kiss Róbert alezredes elmondta azt is, hogy Szlovénia változtatott a beutazási szabályain. Eszerint a szomszédos országokból, így Magyarországról sincs szükség negatív PCR-teszt igazolására, ha az érintett személy a határ mindkét oldalán tulajdonnal rendelkezik, és mezőgazdasági munkák miatt lép át Szlovéniába. Ezen kívül nem kell 10 napos karanténba vonulniuk a naponta ingázóknak (munkáltatói igazolással), a szlovénai utazással járó, kereskedelmi céllal utazóknak, ha 12 óránál többet nem töltenek ott. Mentesülnek ez alól még az oktatási-kutatási tevékenységet folytatók, diplomáciai dolgozók, a sürgős orvosi ellátásra utazók is.

A rendőr alezredes eszélt arról, hogy kedden 36 rendőri intézkedés történt közüzem megzavarása és a védelmi intézkedések megszegése miatt. 15-ször intézkedtek tömegkezlekedésen szabálytalan maszkhasználat miatt (12 esetben éltek a figyelmeztetéssel, három esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek). Külön kiemelt egy budapesti, Örs vezér téri esetet, ahol egy tömegközlekedési járművön két utas nem volt hajlandó felszólításra sem maszkot húzni. A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és más helyeken a járványügyi szabályok miatt 21 rendőri intézkedésre volt szükség. A többségük (13) megúszta figyelmeztetéssel, négy ember kapott helyszíni bírságot, a többiekkel szemben szabálysértési feljelentést tettek. Az elmúlt 24 órában 2741 házi karantént rendeltek el. Jelenleg összesen 24 121 házi karantén van érvényben az országban – magyarázta az alezredes.

Újságírói kérdésre Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta:

– Nem tervezik előírni, hogy edzőtermekben előírják a maszkviselési kötelezettséget.

– Az influenzavírus és az új koronavírus célszerve az alsó és felső légutak. Különbség viszont, hogy a Covid–19 az egész testet megbetegíti. Október második felétől elérhető majd az influenza elleni védőoltás. Ha egyszerre támadja meg a két vírus az emberi szervezetet, az jóval több szövődménnyel járhat, mintha csak az egyik vírussal küzdene a szervezet.

– Nincs akadálya annak, hogy az idősotthonok lakója és hozzátartozója a kerítésen át beszélgessen (látogatási tilalom van érvényben az idősotthonokban és a kórházakban). Fontos azonban, hogy tartsák be a másfél méteres védőtávolságot, és viseljenek maszkot.

– Jelenleg 21 magyarországi városban figyelik a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben. Budapesten három helyen vesznek mintát. Ezzel előrejelezhető a járvány alakulása. Most elsősorban Nyugat-Magyarországon várható a vírusos esetek növekedése.

Lapunk ezúttal is küldött kérdéseket az operatív Törzsnek. Az alábbiakra vagyunk kíváncsiak:

  • A szakmai kamarák (MESZK, MOK) adatai szerint jelenleg körülbelül kétezer intenzív terápiás szakápoló és körülbelül ugyanennyi aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos áll rendelkezésre, ennyi emberrel kell megoldani a súlyos koronavírusos betegek és más intenzív ellátást igénylő betegek ellátását. Megfelelnek-e a valóságnak a kamarák által közölt adatok? Ha nem, mennyi az operatív törzs által valósnak tartott ápolói és orvosi létszám? Ezek a számok miként változtak május óta?
  • „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk tudni gyógyítani” – mondta Orbán Viktor szeptember 16-i bejelentésekor. Meg tudja-e erősíteni az operatív törzs és a tiszti főorvos a kormányfő állítását, vagy cáfolja azt?
  • Jelenleg hány lélegeztetőgép egyidejű üzemeltetésére adottak a technikai, infrastrukturális feltételek?
  • Az operatív törzs mekkora mortalitással számol azok körében, akik invazív lélegeztetésre szorulnak?
  • Miért vonatkozik az utazási korlátozás olyan országokra is, ahol alacsonyabb vagy hasonló a fertőzésszám, mint Magyarországon? Oda miért ne utazhatnának a magyarok anélkül, hogy utána karanténba kellene vonulniuk? Már ha adott ország megengedi a magyaroknak a beutazást.
  • Németország európai összehasonlításban jól áll fertőzöttség szempontjából, lényegesen alacsonyabb arányaiban az aktív fertőzöttek száma, jobbak az elmúlt két hét fertőzési mutatói is, mint sok más országban, míg Ausztriára vagy Csehországra ez például már nem igaz, és sajnos Magyarországra sem. Miben látják a hazai szakértők ennek a különbségnek az okát? Miért nem sikerült Magyarországnak a németországihoz hasonló módon leszorítani a fertőzésszámot?
  • A karantén tömeges elrendelése megterheli a közigazgatást is, késhetnek a karantént elrendelő határozatok, és más hivatalos értesítések is – tudunk olyan állampolgárról, akit telefonon értesített a hatóság, hogy pozitív a tesztje, vonuljon karanténba. Mi a teendő olyan esetben, ha letelik a tünetmentes fertőzött esetében a tíz napos karantén, de ezalatt még a karantént elrendelő határozat sem érkezik meg? Ha semmilyen hivatalos értesítést nem kap, elhagyhatja a karantént?