Nem nyaralhatnak a mozgássérült gyerekek, kell a hely az akkugyár vendégmunkásainak

Nem nyaralhatnak a mozgássérült gyerekek, kell a hely az akkugyár vendégmunkásainak

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén már nem nyaralhatnak az akadálymentes agárdi Tóparti Sport Hotelben a mozgássérült gyerekek, mert az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásai laknak ott – tudta meg a hvg.hu.

A portál részletesen ír arról, hogy Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) agárdi telephelye csaknem 2,5 milliárd forint uniós támogatásból újult meg 2015-ben, és többek között itt működik a Pedagógia Szakszolgálat és Korai Fejlesztő Központ is. A beruházás során megújult a telepen található hotel is, amely teljes körűen akadálymentes lett. Itt évek óta táboroztak súlyos izomsorvadásban szenvedő gyermekek és családjaik, az idei évtől azonban már nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget, mert az év eleje óta munkásszállóként üzemel az épület. A lap a hotel recepcióján megtudta, hogy ez még két évig így is lesz.

A VVSI épületeit fenntartó cég ügyvezetője azzal indokolta a döntést, hogy a koronavírus-járvány és az energiaárak növekedése miatt csökkentenie kellett a veszteségeit, ezért a „turisztikai jellegű szálláshely nyújtás tevékenységét kénytelen volt felfüggeszteni”.

Balog Zoltán akkori emberi erőforrások minisztere 2015-ben lenyűgözőnek nevezte az elkészült létesítményt, és mint mondta, itt a gyermekek vannak a középpontban és velük együtt a családok is. A szálloda 42 szobájából 10 akadálymentesített, amely egyszerre 20 kerekesszékes vagy mozgássérült személy elszállásolására lenne alkalmas. Nem véletlen, hogy évek óta ide szervezett tábort a Gyógyító Jószándék Alapítvány, amely súlyos izomsorvadásban szenvedő gyermekek és családjaik szakmai, egészségügyi és lelki támogatásával foglalkozik.

Az iváncsai akkumulátorgyár beruházását egyébként 78 milliárd forinttal, míg az infrastruktúra kiépítését százmilliárddal támogatta a magyar kormány.