Nem verik nagydobra, de tovább bővül a gödi akkumulátorgyár

Nem verik nagydobra, de tovább bővül a gödi akkumulátorgyár

Zajvédő fal a gödi gyár mellett, háttérben az üzemek épületei (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményéből derül ki, hogy a gödi Samsung SDI újabb, több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát – vette észre a Mérce a kissé eldugott dokumentumot. 

A portál szerint a Samsung újabb bővüléséről szóló közleményt nem verték nagydobra a döntéshozók, Göd weboldalán a nem túl figyelemfelkeltő „Tájékoztató” címet kapta. A telephelyen két épületet bővítenének, valamint az ezeket összekötő hidat is. Az egyik épületben újabb három kazánt is telepítenének a már meglévő hét mellé. Az új épületrészekben „az akkumulátor gyártási kapacitás növelése érdekében” pedig további négy akkumulátor cella gyártósort létesítenének a meglévő 12 mellé. Néggyel bővül az úgynevezett „mixing” területek száma is – a portál magyarázata szerint itt történik az akkumulátorgyártás első lépése, az elektróda gyártás, és itt használják azt a bizonyos oldószert, az NMP-t, amelyből találtak már a gödi kutak vizében, a gyárból kiömlött szennyvízben és a levegőben is. 

Ezzel együtt 20 százalékkal növekedne a gyártási kapacitás, valamint a tervezett módosítás után a szerves oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 ezer négyzetméterre növekedne. A hatóság közleménye szerint „a tervezett bővítés során a gyártechnológia nem módosul, ugyan azon alapanyagokból ugyan azt (sic!) a terméket tervezik előállítani, mint ami a már meglévő gyártósoroknál történik”.

Az év elején a dél-koreai sajtó beszámolójából lehetett értesülni arról, hogy teljes gőzzel folyik a második gödi akkugyár bővítése, és nemrég döntés született a harmadik Samsung-gyár megépítéséről is. Előtte, decemberben tíz évre előre kapott környezethasználati engedélyt a gödi Samsung a hatóságok jóváhagyásával, ennek módosítási folyamatát indította meg a Pest Vármegyei Kormányhivatal, az engedélyezés „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva zajlik.

Mint ismert, a mostanra hatalmasra bővült akkumulátorgyár zavaróan zajos éjszakánként, és már több alkalommal is került súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer a gödi Samsung gyár környezetébe. A Greenpeace Magyarország által nemrég elvégeztetett laborvizsgálat 200 mikrogramm/liter mennyiségben mutatta ki az NMP jelenlétét a környező szántóföldekre kiömlött szennyvízben. A vegyület különösen a születendő gyermekek számára jelent veszélyt a zöld szervezet szakemberei szerint. A vizsgálatra azért került sor, mert egy csőtörés során a Samsung-gyár szennyvize elárasztotta a környező földek egy részét, a Göd-ÉRT Egyesület pedig jelezte a problémát a Greenpeace-nek. Lapunk munkatársa április közepén járt a településen, ahol úgy látta: bár a szivárgás után nem sokkal a város lakói felhördültek, mostanra mintha elfelejtették volna, hogy a Samsung-gyár nemrég mérgeket juttatott a környezetükbe. A gödi helyzetről szóló riportunkat ITT olvashatja.