Nem vonja vissza a főváros a Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését

Nem vonja vissza a főváros a Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését

A Cseppkő utcai Gyermekotthon. (Forrás: az intézmény Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ez nem olyan ügy, mint a bicskei, és méltatlan is lenne párhuzamot vonni. Nem az intézményvezető ellen volt vizsgálat vagy jogerős ítélet, hanem az egyik ott dolgozó ellen, ami végül bűncselekmény hiányában le is zárult 2011-ben – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Magyar Hang megkeresésére a Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának, Herczeg Krisztiánnak adományozott fővárosi Bárczy-díj kapcsán. A Népszava írt arról csütörtökön, hogy két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonból, ráadásul több kollégája már hónapok óta tudott arról, hogy a nevelő „ölbe veszi, szájon csókolja a lányokat”, birkózik velük, az ágyukban aludt az otthonban, „de arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. Az érintett dolgozó esetében nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Mindezek ellenére az otthon igazgatója később elismerést kapott, ugyanazt a fővárosi Bárczy István-díjat ítélték meg neki, mint a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának. 


Felvetésünkre, hogy ha egy nevelő csókolózhatott kislányokkal, az nem mond el túl sok jót az intézményvezetéséről, Kiss Ambrus azt mondta: Herczeg 2010 végén érkezett a gyermekotthon élére, és az ügyben, amely a kinevezése előtti időszakban kezdődött, ő kezdeményezett eljárást. A főváros már csak azért sem lát okot a díj visszavonására Herczegtől, mert teljesen más az ügy, mint a bicskei. Ráadásul az intézmény, aminek jelenleg is Herczeg a vezetője, 2013 óta állami, nem pedig fővárosi fenntartásban van.

És hogy a korábbi események részletes ismeretében is újra odaadná-e a főváros a díjat Herczegnek? Kiss Ambrus leszögezte, hipotetikus játékba nem fog belemenni, már csak azért sem, mert a díjat a fideszes Láng Zsolt felterjesztésére adták oda, aki ma már ezt nem tudná megtenni, hiszen nem a közgyűlés tagja már.

Lakásokat ajánlott fel a főváros

– Nyilván a bicskei ügy ráirányította a figyelmet a gyermekvédelemre, arra, hogy sok teendőnk van még, s éppen a napokban megalakult a Fővárosi Áldozatvédelmi Fórum, amelyen sok civil szervezet, a kerületek és a kormány, a rendőrség képviselői is jelen voltak, és nemcsak a gyermekvédelemben, de kapcsolati erőszakban érintettek védelme érdekében is jött létre. Bár a fővárosi önkormányzathoz már nem tartoznak gyermekvédelmi intézmények, de abból a szempontból teendőnk van, hogy ezeknek a szereplőknek a koordinációját elősegítsük – tette hozzá Kiss Ambrus. Amellett, hogy negyedévente fognak ülésezni, a fórumnak két munkacsoportja lett. Az egyik célja az esetmegbeszélés, hogy végigvehessék a szakma szereplői a konkrét problémákat, a másik pedig szakmaközi ajánlásokat fog megfogalmazni. A fórum létrehozásán kívül két további intézkedést is tett a főváros a gyermekvédelem kapcsán: az egyik, hogy célzott intézményt hoztak létre a szerhasználó, hajléktalan fiatalok részére. Emellett bekapcsolódtak az Utcáról Lakásba Egyesület programjába, akik számára az influenszertüntetésen indult adománygyűjtés, hogy ugyancsak a hajléktalan fiatalokon tudjanak segíteni. A főváros további két lakást ajánlott fel az egyesületnek, ahol állami gondozásból kikerült gyerekek lakhatását tudják biztosítani.