Népszava: Újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába

Népszava: Újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába

Képünk csak illusztráció. Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira sok az új beteg, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a hétvégén elrendelte: az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket – írja csütörtöki cikkében a Népszava.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, a könnyű és középsúlyos betegeket a városi kórházak látják el, a súlyos állapotúakat az ellátócentrumok. Utóbbiak főként a megyei intézmények, illetve a fővárosban a négy centrumkórház: a Dél-Pesti (egykori Szent László-Szent István), az Észak-Közép-Budai (egykori Szent János), a Szent Imre, illetve a Honvédkórház. A felsorolt intézményeken túl Budapesten az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, a Bajcsy-Zsilinszky és a Pest megyei Flór Ferenc kórház is részt vesz a legsúlyosabb fertőzöttek ellátásában. 

A lap értesülését az Emmi megerősítette. Válaszukban azt írták: „A járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak, a betegek számának növekedése miatt a miniszteri utasításnak megfelelően újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.” Akárcsak korábban, úgy most is felmentést kapott a vírusos betegek ellátása alól az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Kardiológiai Intézet is.

A Népszava szerint csak a centrumkórházaknak a legsúlyosabb esetek ellátásra 5567 ágyat, illetve 835 intenzív ellátóhelyet kell biztosítaniuk, ám a tavasszal bezárt kiskunhalasi mobil járványkórházat még nem nyitották újra.