Orbán Viktor: Mék Jurope grét ögén

Orbán Viktor: Mék Jurope grét ögén

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartott a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin és Varga Judit távozásának ügyével kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor szombat délután, majd a témát lekeverve dicsérte kormánya egyes tagjait, aztán nagyrészt a Brüsszel bírálatával foglalkozott. 2024 fontos év lesz, a békeévek teljesítményét szeretné visszahozni a miniszterelnök.  

A beszéd főbb pontjai: 

  • Az államfőnek és a volt igazságügyi miniszternek távoznia kellett, nem volt más választás, megköszönte munkájukat. Minél gyorsabban új államfő kell.
  • A helyzetből a gyermekvédelmi rendszer megerősítése kell következzen.
  • További munkahely teremtésre van szükség, a gazdasági növekedés elmaradt, ezt elismerte.
  • Dicsérte Varga Mihályt, Szijjártó Pétert, Lantos Csabát, sok sikert kívánt Nagy Mártonnak, a többiek kimaradtak a dicséretből.
  • Többször dollárbaloldalozott, szerinte a nyugati lobbi nem a két szép szeméért segíti az ellenzéket, erről a zöld energiaátállás kapcsán is beszélt.
  • Tegyük naggyá Európát, mondta belebakizva a miniszterelnök, miután már jó sokat szidta Brüsszelt.
  • Reméli, Trump visszatér, és rendet tesz Európa keleti felén.

 

Kedves Schmitt és Áder elnök urak, így köszöntötte az egybegyűlteket Orbán Viktor, majd rémálomként beszélt Novák Katalin lemondásáról. – Úgy láttuk őt az elnöki tisztségben, mint aki oda való. Családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben és  nem az ő mércéjük szerint mutatta meg nekünk férfiaknak, hogy a nők gondolatvilága pótolhatatlan az élet minden területén, ideértve a politikát is. Távozása helyes, de nagy veszteség, fogalmazott a miniszterelnök. 

A nemzeti egységet épp az elnök döntése bontotta meg, azt ő helyreállítani már nem tudta, így az történt, aminek történnie kellett. A magasra csapó hullámokat megszelídíteni csak új elnök hivatalba lépésével lehet. Az egykori igazságügyi miniszter távozása elkerülhetetlen, de igazságtalan folyománya volt az ügynek. Ha visszamehetnénk a múltba, biztosan finomítanák a hibát, de időgép nem létezik. A helyzet jogi rendbetétele a kormányra vár. Az elnök és a miniszter munkáját zaklatott szívvel megköszönöm – folytatta a kormányfő. A lemondásuk körüli vitáról pedig annyit: a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve, gúnyolódott. Arról nem beszélt, valójában milyen érdekek állhattak a kegyelmi ügy mögött, ki és miért gyakorolt nyomást a volt államfőre. 

A politikai hiba akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat. Hát még ha nincs. Ki nem kényszerített hibáról van szó. Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem. A lemondás esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerüljünk ki, s úgy is fogunk. A gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, ki kell egészíteni a védelmet erősítő szabályokat. Új gyermekvédelmi törvénycsomagot kell benyújtani az országgyűlésnek, hangoztatta Orbán Viktor, ismét odaszúrva a baloldalnak. Kéri, hogy az új államfő megválasztáshoz szükséges időt szorítsuk a minimálisra. Ez a két dolog a legsürgetőbb.   

Ötödik éve kell embert próbáló körülmények között dolgoznunk. Ez mindenkit megvisel egyénileg, családban, és a nagy közösséget alapul véve is. Meg kell védeni azt, amit eddig elértünk. A munkahelyeket sikerült megvédeni, sosem dolgoztak annyian, mint most. Túl vagyunk az egymillió új munkahely megteremtésén, de el akarjuk érni a 85 százalékos foglalkoztatottságot, jelenleg 75 százalék az arány. 300 ezer ember még itthon bevonható, s egyre többen térnek haza – vélte a miniszterelnök.

Büszkén beszélt arról, hogy sikerült visszavezetni a 13. havi nyugdíjat, a kötéltáncért köszönet Varga Mihály miniszter úrnak. A liberális közgazdászok szerint a 13. havi nyugdíj ebben a helyzetben luxus. – Értem én, hogy kínos nekik látni, visszaadtuk azt, amit a baloldal elvett. A csőd elkerülésében óriási érdemei vannak Szijjártó Péternek, neki is köszönetet mondott ezért. 

Három hidat építettünk az Ipolyon jár a vasút Szeged és Szabadka között és a repülő Kolozsvárra. Odaszúrt a jegybanknak is, sorolva a béremelési eredményeket, legalábbis amiket a hivatalos statisztikák mutatnak. A kikecmergésnél azonban az ember azért többre vágyik, mi is vár ránk? – teszi fel a kérdést. Ide idézi a 2019-es utolsó békeévet a kedvező gazdasági adatokkal, alacsony inflációval, 90 ezernél több születő gyerekkel. Erre az útra kell visszakapaszkodnunk 2024-ben. Nem lesz sétagalopp, hajrá Nagy Márton miniszter úr!

Ha visszatalálunk a kocsiútra, akkor is számot kell vetni azzal, hogy a világ sokat változott. A zöld energia berúgta az ajtót, a jövő azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni. Villámgyorsan tudunk alkalmazkodni, egész Európában behozhatatlan versenyelőnyt jelent ez, ezért is csípi sokak szemét. Két legyet üthetünk egy csapásra, kiszabadulhatunk az energiafüggőségből és élhető lesz az országunk. Az energiát el is kell tárolni. Meghosszabbítjuk Paks I. élettartamát, megépítjük a II-es üzemet és naperőműveket hozunk létre – szögezte le Orbán. Napenergetikai programunk úgy vágtat, hogy néha nekünk kell megzaboláznunk. 5600 megawatt termelési kapacitásunknál is több van, Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz. Megépültek a szomszédos országok felé a rendszerek, karnyújtásnyira vagyunk a függetlenségtől.

Keményebb dió a megtermelt energia tárolása. A technológiai fejlesztésekben a világ élvonalában járunk, éveken beül életünk minden terében jelen lesznek az energiatároló eszközök. Erre az ország hatalmas összeget, több százmilliárd forintot fordít. Néha becsúsznak olyan földszentes érvek, hogy nincs vizünk. Miközben csak rajtunk múlik, mennyi vizet tartunk itthon. Ugyanakkor csak az európai mércének megfelelő üzemeket szabad megépíteni. Ezeket késhegyre menő küzdelemben szerezzük meg. Közismert, hogy a dollárbaloldalt kívülről fizetik, aligha a két szép szemükért, úgyhogy éberség, elvtársak – viccelődött a miniszterelnök, a közönség meg derült. 

A nyugati világban sok autógyárat zárnak be, nálunk ezt el kell kerülni, képzeljék el Győrt az Audi, Kecskemétet a Mercedes nélkül. Mi nem engedhetjük meg magunknak azt az őrületet, amit a német zöldek képviselnek, miszerint az a jó autó, amit le sem gyártanak. Sorolta, Szegedtől Szentgotthárdig olyan fejlesztések indulnak, amikre még nem volt példa. Több százezer ember kenyerét adja az autógyártás, de világszínvonalúak vagyunk a gyógyszeriparban, vetőmag-előállításban is, de nem vagyunk olyan gazdagok, hogy bármelyik iparunkról lemondhassunk.  

A magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszákban, de nem annyira jól, mint szeretnének. Olyan országot akarunk, amit elismernek az egész világban, erre van tervünk Átlátjuk a világ működését, alkalmazkodunk a változásokhoz, továbbá kimaradunk a háborús retorikából, a blokkosodásból. Nyitunk, hidakat építünk, Nobel-díjasakat képző oktatást építünk, erős iparágainkat aládúcoljuk és vezető iparágakba fektetünk. Meg és kikerülhetetlenek leszünk, mert mi adjuk majd a legjobb ajánlatokat. Szomszédaink biztosak lehetnek abban, hogy ha bajba kerülnek, Magyarországra mindig számíthatnak.  

A kérdés csak az, milyen környezeten kell megküzdenünk a sikerekért. A Svédországgal fennálló vita jó irányba halad, a tavaszi ülésszakban ratifikálhatjuk a NATO-csatlakozásukat. 2023 az EU kudarcainak éve volt, ez minket is visszahúz. Lehetünk-e sikeresek, ha a Nyugat nem az, ez az egymillió dolláros kérdés Orbán szerint. Húsz év alatt jól megismertük az uniót, nagy kérdés, nekitámaszkodhatunk-e, mint egy jó fának. Jöttek pedig nyugatról is rossz dolgok, a jakobinusok, a nácik, végső soron a kommunisták is. De közben onnan jött a kereszténység is, a reformkor vívmányai. Mára az ember alig akar hinni a szemének, Brüsszelből csak a baj zúdul be. Brüsszel belevetett magát a háborús konfliktusba, egyedül maradtunk, akár a migrációs kérdésben. De akkor sem hagyjuk belerángatni magunkat a konfliktusba, nem szállítunk fegyvert. A felállás a szokásos, Amerikának klassz, a többieknek kuss, folytatta a viccelődést Orbán Viktor. 

Volt időnk megtanulni, hogyan kezeljük a nyomást. Nagy presszió kell hozzá, mint a presszókávénak. Előbb-utóbb rájönnek, mindenki akkor jár jól, ha békén hagynak minket. Türelmesen várjuk, míg elfogadják. De ezzel nem vagyunk kint a vízből. Nyílt titok, hogy az Ukrajnának szánt 50 milliárd nem elég. Washington egyre inkább vonakodik, a teher egyre inkább Európára hárul. Erre rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk attól, hogy közösen vegyünk fel hitelt a többi tagországgal. Kőbe kellene vésni, a közös hitelfelvétel többé nem járható út, erre is a kormánypárti frakciótól kérem a segítséget. Műhúst és gmo-s vackokat akarnak ránk sózni, ellehetetlenítve a mezőgazdaságunkat. A tiltakozó európai gazdák annyit szeretnének, ha nem hibbant szobatudósokkal és zöldekkel íratnák a szabályokat. Európa a káros kibocsátás 7-, az Egyesült Államok és Kína 40 százalékáért felelős. 

A migráció biztonsági kockázat, az antiszemitizmus melegágya, kiforgatja Európát az eredeti talajából. A nyugati országok még jól élnek, ez ideig-óráig elfedi a bajt. De az egyensúly megroggyant, s ennek katasztrofális következménye a középosztály lecsúszása lesz. Ezt tetézik a politikai hibák. Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnának. A jogállamisági eljárásokról be is vallották, hogy ezek bikacsökök, amikkel Brüsszel bármikor odavág, Egy szó mint száz: Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sosem volt ekkora a távolság Brüsszel és az emberek között. Emiatt Brüsszelben változásokat kell kikényszeríteni, legyen már a brüsszeliek között is néhány európai. 

2024 szuperválasztási év lesz, Amerikától Indiáig döntenek az emberek, milyen vezetéssel akarnak hajózni. Nagy esélyek nyílnak meg, a színpad az év végén egészen más képet mutat majd, mint most. Nem szólhatunk bele más országok választásaiba, de nagyon szeretnénk, ha Trump elnök visszatérne, és békét teremtene itt Európa keleti felén. Mi magunk is készülünk az európai elnökségre, tegyük naggyá Európát, mondta belebakizva a miniszterelnök – majd kiköszönt Mága Zoltán művész úrnak. Valódi változást csak egy új európai vezetés hozhat, abcúg Brüsszel, üdv új Európa – hangoztatta, majd elköszönt. 

*

Először szólal meg Orbán Viktor miniszterelnök szombaton 15 órától a Várkert Bazárban a 25. évértékelőn azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető valamint Balog Zoltán református püspök – utóbbi csak a református zsinati elnöki posztról – lemondásra kényszerült a kegyelmi botrány kirobbanása miatt. Orbán évértékelői amúgy a jobboldali nyilvánosság legnagyobb társadalmi eseményének számítanak minden évben, tavaly például celebek sora vett részt rajta meghívottként. Külön pikantériája a tavalyi beszédnek, hogy egyik fontos gondolataként Orbán arról beszélt: a pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen. 

Az már az idei évértékelő érdekessége, hogy a független, illetve kormánykritikus sajtó képviselőit kizárták az eseményről. A szervező Polgári Magyarországért Alapítvány ugyanis a regisztrációt kérő lapoknak azt írta, hogy a média csak korlátozott létszámban tud részt venni az eseményen. Így a Magyar Hang sem jutott regisztrációhoz, mint ahogyan évek óta nem engedik be lapunkat a kormányinfóra sem. A tavalyi eseményen egyébként még ott lehetett a sajtó, de március 15-én Kiskőrösön, majd október 23-án Veszprémben is a nyilvánosság teljes kizárásával mondott beszédet a miniszterelnök. 

A sajtó kizárása valószínűleg nem független a K. Endre elnöki kegyelme miatt kirobbant pedofilbotránytól: Novák Katalin a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, akinek tudomása volt arról, hogy az intézmény akkori igazgatója több gyereket is molesztált, sőt, az ügy eltussolásában is próbált segíteni. Orbán Viktor péntek este, a kilenc influenszer által a Hősök terére szervezett több tízezres tüntetés ideje alatt posztolt a Facebook-oldalán a szombati évértékelőjéről a következőképpen: „Készülünk”.