Orbán Balázs: Soros György alapítványai „megszálló csapatok”

Orbán Balázs: Soros György alapítványai „megszálló csapatok”

Soros György 2018-ban (Fotó: Wikimedia/Niccolo Caranti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhagyják az Európai Uniót a Soros György-féle alapítványok – írta meg hétfőn a Szabad Európa. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy reagált: „csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot” Az Open Society Foundations a Szabad Európának azt írta: a következő hónapokban dőlhet el, hogy a szervezetnek milyen, Európát is érintő programjai lesznek a jövőben.
 
„Radikális stratégiai irányváltásról” döntöttek a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványoknál (Open Society Foundations, OSF) – írta meg hétfőn a Szabad Európa. Információik szerint a múlt héten levelet kapott minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a támogatásukból, abban közölték, hogy az alapítvány lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban. Azt írták, hogy az alapítványok EU-n belül tevékenységének „nagy része” megszűnik és „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak majd koncentrálni, a kontinensre csak a „nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani. A döntést azzal indokolták, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, melyeken az OSF is aktív. 
 
„Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. Ettől még messze vagyunk…„ – reagált a hírre Facebook-oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.
 
Az OSF a Szabad Európa megkeresésére azt közölte: az Európai Unióban végzett tevékenységük megváltozása a szervezet átalakításának következménye. Az OSF szóvivője szerint továbbra is támogatni fognak európai civil szervezeteket, olyanokat, amelyek az EU külpolitikájával vagy a roma közöségekkel foglalkoznak. Az emberi jogokért, demokráciáért küzdő civileket első sorban Ukrajnában, Moldovában, Krigizisztánban és a Nyugat-Balkánon fogják támogatni Európán belül.
 
Az, hogy pontosan milyen, Európát is érintő programjai lesznek a szervezetnek, a Szabad Európának küldött válaszuk szerint a következő hónapokban dől majd el. Az OSF válasza arra is kitér, hogy a szervezeti átalakítás legalább 40 százalékos leépítéssel jár majd a szervezetnél, ez mindenhol a helyi szabályokat betartva zajlik majd. 

A Szabad Európa egyéb kérdéseire – például hogy a CEU-t hogyan érinti a döntés, vagy hogy mi lesz azokkal az országokkal, ahol a kormányok nem támogatják az emberi jogokat és a sokszínűséget – nem kaptunk választ.

Címkék: Soros György