Orbán Viktor felszólal a parlamentben

Orbán Viktor felszólal a parlamentben

Orbán Viktor napirend előtt felszólalása a parlamentben 2023. szeptember 25-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök holnap felszólal a határozati javaslat parlamenti vitájában, és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében – válaszolta az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnökét azt követően keresték meg, hogy kárpátaljai magyarok levelet írtak Orbán Viktornak és azt kérték, támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A Kocsis Máté nevével fémjelzett Ukrajna-határozati javaslat parlamenti vitáját szerdán elkezdi az Országgyűlés, de nem lesz róla zárószavazás. A határozati javaslat kimondja: Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, valamint amit Orbán Viktor már hivatalosan sürgetett az Európai Tanács elnökénél is: stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

Havasi az MTI-t szintén kedden arról tájékoztatta, hogy a miniszterelnök levélben válaszolt Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek. „Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait” – szögezte le levelében Orbán Viktor. Kifejtette: meglátása szerint Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére. Ezért – folytatta a kormányfő – „azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával”. Biztosíthatom, hogy a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen – zárta levelét Orbán Viktor.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter pedig azt mondta, hogy Magyarország nem fogja meggondolni magát Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével és pénzügyi támogatásával kapcsolatban. A Facebook-oldalán közölte, Magyarországnak határozott véleménye van: Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését idő előttinek tartják. Magyarország álláspontja elvi alapokon áll – tette hozzá.

A miniszter azt írta, Ukrajna pénzügyi támogatását az Európai Unió közös költségvetésén kívüli keretből kell megvalósítani: a tagállamok hozzájárulásából, a javasoltnál sokkal rövidebb tervezési időszakkal, a tagállamok világos politikai iránymutatása alapján. Bejegyzésében a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy „a magyar embereket megillető pénzek és Ukrajna támogatásának bármilyen összekapcsolása Magyarország elleni zsarolási kísérlet, amit a kormány visszautasít”. Hozzátette, hogy „Magyarország nyílt lapokkal játszik”.