Orbán Viktor: Soha nem volt még ilyen nyomás alatt az EU

Orbán Viktor: Soha nem volt még ilyen nyomás alatt az EU

Orbán Viktor és a visegrádi országok vezetői (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész EU számára – mondta Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján, kedden Budapesten.

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kiemelte: Brüsszel elhibázott politikát folytat, „gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”, csak a határ fizikai megvédésére nem ad pénzt. A magyar álláspont továbbra is az, hogy az EU-nak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. A kormányfő itt hozzátette, hogy Magyarország mindig is tisztességes megállapodást ajánlott: „úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk (...), tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük”.

Orbán Viktor elmondása szerint azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy három irányból éri nyomás az uniót. Délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van. A balkáni útvonalon eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog. Itt megjegyezte, hogy köszönetet kell mondani Andrej Babis cseh miniszterelnöknek és a cseh barátainknak, amiért határőröket küldtek a magyar határra, és több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

OrbánViktor szavai szerint itt van a harmadik irány is, „az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt”.

(MTI)