Palkovics Imre szerint elég, ha csak 3 hónapig jár az álláskeresési támogatás

Palkovics Imre szerint elég, ha csak 3 hónapig jár az álláskeresési támogatás

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5), valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (b), Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke (b2), Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke (b3), Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (b4), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j4), Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke (j3), Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségnek elnöke (j2) és Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára (j), miután aláírták a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics Imre a Világgazdaságnak azt nyilatkozta: meghatározza az emberek motivációját, hogy mennyi idejük van munkakeresésre.

A magyarországi munkaerőpiac arra épül, hogy nem segélyt kell adni az embereknek, hanem lehetőséget, hogy dolgozzanak. Az pedig meghatározza az emberek motivációját, hogy mennyi idejük van a munka keresésre. Ha kevés idővel rendelkeznek és van elég szabad munkahely, akkor intenzíven keresnek és nem süllyednek bele abba a függőségbe, amit a szociális segélyezés okoz – reagált a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, miután a Kúria jóváhagyta azt a népszavazási kezdeményezést, amely a munkanélküli-segély jelenlegi három hónapos időtartamát a korábbi kilenc hónapra emelné vissza.

Palkovics Imre hozzátette, a munkanélküliség szintje már 4 százalék alatt van, mivel a munkaerőhiány ismét megjelent, ezért aki munkát akar találni, az talál is. Egy átlag munkanélküli Magyarországon két-három hónap alatt el tud helyezkedni – emelte ki a szakszervezeti vezető.

Az álláskeresési járadék meghosszabbításáról és a Diákvárosról is lehet népszavazást tartani, miután a Kúria jóváhagyta a Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely által benyújtott kérdéseket. Mint Karácsony Gergely korábban kifejtette: „a magyar kormány Európa legszűkmarkúbb álláskeresési támogatását biztosítja, ez így nem maradhat, érdemi segítség kell a kormány által teljes érzéketlenséggel kezelt gazdasági válság miatt bajba jutott embereknek.”

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legutóbb novemberben 242 ezer munkanélkülit tartott nyilván, százharmincezerrel kevesebbet, mint 2020 júniusában. Ha pedig 2019 novemberével vetjük össze, akkor már csak háromezres növekményről beszélhetünk – írja a Világgazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal adatai ugyan kevesebb állásnélkülit tartalmaznak (189 ezer), ám itt nagyobb a különbség a járvány előtti szinthez képest, harmincezerrel még mindig több állástalant mutat a statisztika. Palkovics Imre jelezte azt is, hogy van egy jelentős réteg, aki nehezen vezethető vissza a munkaerőpiacra, nekik ott van a közfoglalkoztatás, számuk azonban egy jó ideje nem változik, gyakorlatilag kilencvenezer főnél beragadt.